NOVA ITALIJANSKA VLADA PRED PREIZKUSOM: Potrditi jo mora še parlament

Svet

Italijanska poslanska zbornica bo danes glasovala o zaupnici novi italijanski vladi pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja, ki jo sestavljajo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in leva stranka Svobodni in enakopravni. Pričakovati je potrditev zaupnice, saj imajo stranke večino v spodnjem domu parlamenta.

Vlado, že 66. od ustanovitve italijanske republike, so oblikovali preteklo sredo, pred predsednikom države Sergiom Mattarello pa so ministri prisegli v četrtek. Zdaj jo morata potrditi še oba domova domova parlamenta. Spodnji dom oziroma poslanska zbornica bo glasovala danes, zgornji dom oziroma senat pa v torek.

Novo vlado poleg nestrankarskega premierja Conteja sestavlja 21 ministrov. Deset jih prihaja iz vrst gibanja, devet iz PD, eden je član Svobodnih in enakopravnih, nova notranja ministrica Luciana Lamorgese pa ni članica nobene stranke.

Zunanje ministrstvo bo poslej vodil vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. Novi minister za gospodarstvo in finance bo dosedanji evropski poslanec iz vrst PD Roberto Gualtieri. Vidni član PD Lorenzo Guerini pa bo obrambni minister.

Minister za pravosodje Alfonso Bonafede in okoljski minister Sergio Costa, ki sta oba člana gibanja, bosta ohranila položaja iz prejšnje Contejeve vlade. Minister iz vrst stranke Svobodni in enakopravni bo Roberto Speranza, ki bo vodil ministrstvo za zdravje.

Italija je novo vlado dobila, potem ko je pred mesecem dni skrajno desna Liga Mattea Salvinija vložila nezaupnico Conteju in s tem sprožila vladno krizo. Tako je razpadla vlada Lige in Gibanja pet zvezd.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  09 .09. 2019 ob  11: 05
Zdaj bo spet par milijonov Afričanov več v Italiji.