NEZAKONITO ZASLUŽILI VEČ DESET MILIJONOV EVROV: Žepe so si polnili s posredovanjem pri nakupu zaščitne opreme

Svet

V Italiji so stopili na prste skupini, ki naj bi s posredovanjem pri državnih nakupih zaščitne opreme za boj proti epidemiji novega koronavirusa nezakonito zaslužila več deset milijonov evrov. Italijanska finančna policija je v več racijah zasegla premoženje, med drugim luksuzno blago, v vrednosti okoli 70 milijonov evrov.

Šlo naj bi za osem posameznikov, ki so posredovali pri sklepanju pogodb o nakupu osebne zaščitne opreme med italijansko državo oziroma posebnim komisarjem vlade za izredne razmere v pandemiji Domenicom Arcurijem na eni strani ter tremi kitajskimi konzorciji na drugi strani.

Kot poročata nemška tiskovna agencija dpa in italijanska izdaja spletnega portala The Local, gre za pogodbe o nabavi več kot 800 milijonov zaščitnih mask FFP2 in FFP3 ter tudi kirurških mask v skupni vrednosti 1,25 milijarde evrov.

Po ugotovitvah italijanske finančne policije je skupina neimenovanih posrednikov pri sklepanju teh pogodb v svoje žepe pospravila za več deset milijonov evrov nezakonitih provizij, ki so jim jih izplačala kitajska podjetja, da so dobila velik posel. Očitajo jim nezakonito posredovanje oziroma trgovanje z vplivom, preprodajo ukradenega blaga in pranje denarja.

Zaslužkarjem naj bi sicer po poročanju dnevnika Corriere della Serra stopili na prste že lansko pomlad, ko se je Italija spopadala s prvim valom epidemije. V racijah, ki so povezane s to operacijo, pa naj bi zasegli premoženje, ki je uradno v lasti več podjetij - med drugim nepremičnine, deleže v finančnih in zavarovalnih družbah, delnice podjetij ter luksuzne izdelke, kot so nakit in ure, avtomobili, motorji in jahta.

Uradu komisarja Arcurija tožilstvo po poročanju italijanskih medijev medtem očita, da očitno ni zainteresiran za vzpostavljanje neposrednega odnosa s kitajskimi dobavitelji, ampak se raje zanaša na majhne posrednike, ki pa pri tem računajo predvsem na lasten zaslužek na račun epidemije.

Nasprotno so iz Arcurijevega urada sporočili, da so bili žrtev prevare, da bodo sodelovali s tožilstvom ter da obenem razmišljajo o vložitvi odškodninske tožbe.

Kot še poroča dpa, so zločinske posle z zaščitnimi maskami medtem razkrili tudi v Španiji, in sicer povsem naključno. Ob posredovanju zaradi nezakonitih zabav v nekem hotelu v kraju Leganes, nedaleč od Madrida, je namreč policija odkrila približno štiri milijone ponarejenih mask, danes poroča več španskih medijev.

Obenem so zasegli celo stroj, s katerim so na maske - šlo naj bi za FFP2 in KN95 maske kitajske izdelave - nezakonito odtiskavali oznako CE. Ta sicer potrjuje, da določen izdelek izpolnjuje bistvene zahteve glede varnosti potrošnikov, zdravja ali varovanja okolja, kot jih določajo pravila EU. Upravniku omenjenega hotela očitajo ponarejanje in ogrožanje javnega zdravja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .02. 2021 ob  09: 44
Seveda pa v Sloveniji ne bo nikoli prišlo do razkritja , kaj šele do preganjanja lopovske zdrzžbe ki izvaja rop tisočletja!