NEVERJETNO ODKRITJE V ANKARANU: Izolan našel izumrlo vrsto

Ankaran

Navadni kaček je redka rastlina, ki je do pred nekaj leti veljala za izumrlo vrsto. Ponovno odkrito avtohtono slovensko rastlino, ki je bila na lokaciji ob cesti za Ankaran ogrožena, so pred dnevi prenesli v park Mladinskega zdravilišča Debeli rtič, kjer je zemlja dovolj vlažna in bogata, hkrati pa odcedna, deloma na soncu in deloma v senci.

Navadni kaček je avtohtona slovenska vrsta, zadnjič pa je bila opisana med obema vojnama v slovenski Istri v dolini Dragonje. V zadnjem času je veljal za izumrlo vrsto, dokler ga ni leta 2010 na odlagališču odpadnega materiala ob cesti za Ankaran našel aktiven ljubiteljski botanik Jože Lango iz Izole. Med vožnjo z avtomobilom mimo rastišča so njegovo pozornost pritegnili vpadljivi, veliki temno rdeči "cvetovi", ki so štrleli iz robide, so zapisali v Zavodu RS za varstvo narave.

Z leti so lokacijo, kjer je kaček rasel, vse bolj prekrivali nepravilno odloženi gradbeni in drugi odpadki, na račun katerih se je širilo tudi nasutje. Kaček je bil spet ogrožen, eden od njih je bil že zasut. Na zavodu so zato skupaj z najditeljem ocenili, da je za ohranitev vrste najbolje preostale štiri šope rastlin presaditi na varnejšo lokacijo.

Tudi s pomočjo strokovnjakov z Univerze na Primorskem so nadomestno lokacijo za ogrožene rastline našli v parku Mladinskega zdravilišča Debeli rtič, na kraju, kjer je zemlja dovolj vlažna in bogata, hkrati pa odcedna, deloma na soncu, deloma v senci.

Na pobudo zavoda so tako prejšnji teden v komunalnem podjetju Marjetica Koper ob podpori mladinskega zdravilišča izpeljali akcijo ohranitve te zavarovane rastlinske vrste. Akcijo je finančno omogočila ankaranska občina. Presaditev so izvedli po tem, ko je kaček že odcvetel in so dozoreli plodovi ter njegovi nadzemni deli odmrli. V zemlji so našli veliko vitalnih gomoljev, kar bo gotovo pripomoglo k uspešni presaditvi.

Medtem je še en od vročinskih valov popustil in zemljo so dan prej celo nekoliko namočile dežne kaplje, tako da so izpolnjeni vsi pogoji za uspešno cvetenje navadnega kačka naslednje leto junija, ko ga bo mogoče občudovati na Debelem rtiču, so še poudarili v zavodu za varstvo narave.

Pri navadnem kačku gre za zelo vpadljivo, do meter visoko rastlino, z velikim temno škrlatnim "cvetom". V vsakdanjem življenju podobne rastline poznamo kot okrasno rezano ali vrtno cvetje ali sobne rastline in so nedvomno zelo privlačne. Sicer pa navadni kaček neznansko smrdi po gnilem mesu, saj se trudi pritegniti muhe, ki so njegove opraševalke. Naravno rastišče te rastline je vzhodno Sredozemlje, največje populacije pa najdemo v Grčiji. Pojavlja se tudi bliže nam, v Italiji, Španiji in severni Afriki.

Deli novico:

R.m  |  21 .08. 2017 ob  08: 26
Še malo pa bomo Slovenci izumrla vrsta!
M.K. |  20 .08. 2017 ob  13: 02
Če se ta posuši jih je v Strunjanu še dovolj-
Opazovalec |  19 .08. 2017 ob  20: 36
mar ni to krasna novica? Vsak dan izumre na tisoče vrst zaradi človeškega vpliva na naravo, ta je na srečo preživela.
Hvala Bogu, le zaščitite jo, ni veliko redkih rož s katerimi bi se lahko pohvalili. Morda pa postane turistična zanimivost?
GOBBO |  19 .08. 2017 ob  14: 57
-2
Zdaj bo crknila.. Ce pa ji je pasalo med gradbenimi odpadki, verjetno je zrastla iz kaksne kosti odojka ze ki smrdi po mesu...
prst u oko |  19 .08. 2017 ob  11: 45
-8
Čo, en naslov, kot da so našli izumrlo vrsto dinozavra ali kaj podobnega. Na koncu se pokaže, da gre za vrsto rože, ki pač uspeva tam, kjer jo niso pričakovali. :)
Justino  |  19 .08. 2017 ob  10: 35
-8
plevel kot plevel.
Koprčan |  19 .08. 2017 ob  10: 26
Tudi meni se zdi, da sem jo nekje videl, a se ne morem spomniti kje. Mogoče res v Truškah, saj sem pogosto tam.
Poveš kje je Truškah?
Truške |  19 .08. 2017 ob  09: 55
V truškah jo tudi imamo.