NEVARNA GOSENICA, KI DOMUJE TUDI NA OBALI, USODNA ZA PSA NA SEŽANSKEM: Lastnik je prepozno ukrepal

Slovenija

Po gozdovih na Primorskem zopet opažajo večjo pojavnost sprevodnega prelca. Gosenica tega nočnega metulja je bila za psa iz okolice Sežane celo usodna, je pred dnevi poročala TV Slovenija. Nevarne gosenice pa pogosto opažamo tudi na Obali. 

Gosenice sprevodnega prelca gnezdijo po borovih gozdovih na Primorskem. Nevarne so, ker imajo strupene dlačice, pri ljudeh lahko povzročijo alergijsko reakcijo, pri psih pa tudi pogin. Očitno je letos že prišlo obdobje, ko so se te živali začele prebujati. V lanskem letu jih je bilo tudi na Obali zelo veliko, sprehajalci so jih opažali predvsem v Izoli, Strunjanu, Portorožu, ogromno pa naj bi jih bilo predvsem na Debelem rtiču.

Kot je za nacionalno televizijo razkril veterinar Darko Glažar z Lokve, ki je lani obravnaval štiri zastrupitve psov z gosenicami, je pes na Sežanskem, za katerega je bil stik z gosenico usoden, doživel hudo alergijsko reakcijo. "Lastnik ni pravočasno … sploh ni zasledil, da je žival prišla v stik s to gosenico in je prepozno prišel po pomoč," je pojasnil strokovnjak.

Kakšni so znaki zastrupitve?

"Pes se bo kmalu po stiku z gosenico pričel intenzivno sliniti, odklanjal bo hrano, imel bo povišano telesno temperaturo. Značilna simptoma sta tudi (krvava) driska in bruhanje. Že nekaj minut po stiku z gosenico lahko pride do otekline jezika, v najhujšem in skrajnem primeru do zadušitve," so tipične simptome ob stiku z gosenico sprevodnega prelca pojasnili v obalni veterinarski ambulanti Gombač Vet.

Zato je ob prebujanju sprevodnega prelca smotrno imeti psa na povodcu, ko se sprehajate z njim v okolici borovcev. Če pes že zagrabi gosenico, poskrbite, da jo bo čim prej izpustil. Vendar, pozor, človek se gosenice ne sme dotikati z golimi rokami, mesto stika pa je potrebno izprati z vodo. Psu je treba temeljito pregledati gobček in odstraniti morebitne ostanke gosenice. Mesto stika hladimo in čim prej odidemo do veterinarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  20 .01. 2022 ob  13: 17
Med košnjo z motorno koso se dobro zaščitite, še posebej zaščitite oči in obraz...nekaj let nazaj sem tako kosil v kratki majici in nevede naletel na gosenice, na rokah sem dobil hude opekline...Dobesedno je stopilo vrhnjico....
JKDWingChun |  20 .01. 2022 ob  12: 54
Lepo hvala za članek!
Pristojni bi pa lahko glede na situacijo bolj ukrepali proti temu! Ampak je vse skupaj bolj perša baraka