NEMCI ČISTIJO STARE ZALOGE: Ukrajini bodo 'pomagali' z 2700 raketami 'Strela' sovjetske izdelave iz bivše NDR

Svet

Nemško ministrstvo za gospodarstvo je odobrilo dobavo 2700 protiletalskih raket Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se pri tem zaenkrat sklicuje na neimenovane vire z ministrstva. Gre za rakete tipa strela sovjetske izdelave iz vojaških zalog nekdanje Vzhodne Nemčije.

Vlada kanclerja Olafa Scholza je v minulih dneh bistveno spremenila politiko glede izvoza orožja, pri kateri je Nemčija vztrajala leta in v skladu s katero doslej ni dobavljala orožja na območja, kjer divja vojna. V skladu s to politiko so v Berlinu tudi dolgo časa zavračali prošnje Kijeva za orožje, po začetku ruske invazije pred tednom dni pa so si premislili.

Nemško ministrstvo za obrambo medtem po poročanju dpa že nekaj dni intenzivno preverja, s katerim drugim orožjem bi še lahko pomagali ukrajinski vojski v njenem boju proti močnejšim ruskim silam.

V soboto je sicer nemška vlada odobrila hitro dostavo tisoč kosov protitankovskega orožja ter 500 raket zemlja-zrak tipa stinger. Nemški kancler Olaf Scholz je ob tem poudaril, da predstavlja ruski napad na Ukrajino pomemben preobrat, saj ogroža celotno povojno ureditev. Obenem se je Nemčija odločila za bistveno povečanje obrambnega proračuna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  03 .03. 2022 ob  13: 12
Ajde gremo pomagat Ukrajini..senkam harpuno,sosed ma lovsko pusko,bla je moderna igra paintball ce se kdo spomne,vile in grablje..kramp
Istriano |  03 .03. 2022 ob  12: 05
Mogoče imajo še kaj na zalogi iz druge svetovne vojne?