NEKDANJA PREDSEDNIŠKA KANDIDATKA: "Pokončajte jih! Amerika ljubi Izrael!" (FOTO)

Svet

Nikki Haley, nekdanja ameriška veleposlanica pri Združenih narodih, je med nedavnim obiskom v Izraelu na izraelski artilerijski izstrelek napisala "Pokončajte jih!" (angl. Finish them!).

Nekdanja guvernerka Južne Karoline in nekdanja republikanska predsedniška kandidatka je bila med spominskim dnevom (angl. Memorial Day) v Izraelu, kjer je obiskala kraje napadov Hamasa 7. oktobra, v katerih je umrlo približno 1.200 ljudi, več kot 240 pa je bilo vzetih za talce. Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi, ki ga nadzoruje Hamas, je od začetka vojne umrlo približno 36.000 Palestincev. Med postankom ob meji z Libanonom je Haleyjeva napisala svoje sporočilo, ki je vsebovalo tudi: "Amerika ljubi Izrael. Vedno, Nikki Haley" oziroma v originalu "America (loves) Israel. Always, Nikki Haley."

Administracija predsednika Joeja Bidna je začasno ustavila pošiljanje 3.500 bomb v Izrael zaradi skrbi, da bi jih uporabili proti mestu Rafah, kamor se je zateklo več kot milijon beguncev. Po posledicah izraelskega napada je tam umrlo približno 45 Palestincev.

Haleyjeva je čez vikend kritizirala predsednika Joeja Bidna zaradi njegovega ravnanja v zvezi z vojno med Izraelom in Hamasom ter nedavnega zadrževanja orožja Izraelu. "Ne moreš zadržati orožja zavezniku," je dejala v intervjuju za Israel Hayom, najbolj razširjeni časopis v državi. "Če želimo biti prijatelji Izraelu, je najboljša stvar, ki jo lahko Amerika naredi, da pusti Izraelu, da opravi svoje delo, in ga preprosto podpira."

Haleyjeva je marca izstopila iz predsedniške tekme po slabem rezultatu na volilni super torek. Dolgo je zavračala podporo nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, dokler ni prejšnji teden, med dogodkom na inštitutu Hudson, kjer je zdaj zaposlena, napovedala, da bo volila za domnevnega kandidata GOP. "Trump ni bil popoln," je dejala Haleyjeva po svojem govoru o zunanji politiki, "vendar je Biden katastrofa."

Haleyjeva je dejala, da je rešitev za Palestince 'odstranitev Hamasa'militantne skupine, ki vlada v Gazi. "Morajo spremeniti vodstvo; morajo razumeti, da so v tej situaciji zaradi voditeljev okoli njih," je povedala za Israel Hayom. "Ni naloga Izraela, da reši Palestince, Palestinci bi morali želeli rešiti sami sebe, tako da se znebijo teroristov, ki jih poskušajo nadzorovati in uporabljajo kot človeške ščite."

Aktivist za človekove pravice Ken Roth je obsodil Haleyjevo dejanje, ko je na platformi X  zapisal: "Nikki Haley je pokazala, kdo je. Zakaj ne bi samo napisala, 'Podpiram izraelske vojne zločine'," je zapisal Roth.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija