NE VERJEMITE VSEMU, KAR MISLITE: Človek je veliko več kot le um in inteligenca

Trendi

Mnoge vrste misli vam preprečujejo, da bi živeli karseda kvalitetno življenje. Na primer, stresne misli ustvarjajo nelagodje v sedanjem trenutku. Tesnobne misli ustvarjajo neprijetne občutke glede prihodnosti. Ne morete vedno nadzorovati, kdaj se bodo takšne in drugačne misli pojavile. Lahko pa razvijete strategije za odzivanje nanje na konstruktiven način. Zavedajte se, da vaše misli ne odražajo vedno dejanskega stanja. Zato ne verjemite vsemu, kar mislite.

Ste tudi vi med tistimi, ki velikokrat preprosto ne morejo izklopiti takšnih in drugačnih misli? Se tudi vi (pre)večkrat počutite, kot da ste nenehno v svoji glavi, izgubljeni v svojih mislih in celo večkrat odtavate in sploh niste prisotni v trenutku? Naša družba visoko ceni razum, učinkovitost in merljive rezultate. Vendar sama inteligenca in rezultati niso nujno enaki dobremu počutju ali zadovoljstvu. Čeprav je sposobnost razmišljanja, sklepanja in računanja bistvena, je človek veliko več kot le um in inteligenca.

Kaj je zavestna prisotnost?

Zavestna prisotnost izvira iz ideje, da življenje ne obstaja v preteklosti in prihodnosti, temveč zgolj v tem trenutku. Po tej teoriji na naše dojemanje vplivajo in nas določajo že doživete izkušnje, ki temeljijo na fizični resničnosti. Z drugimi besedami, namesto da bi možgani hodili naokoli v telesu, so telo in možgani globoko medsebojno povezani, nenehno vključeni v dvosmerno komunikacijo. Kaj to pomeni za vsakdanje življenje? Da vam lahko povezovanje s čutno stranjo življenja prek dotika, gibanja in občutkov pomaga okrepiti vez uma in telesa. Po drugi strani pa lahko postanete bolj angažirani, prisotni in aktivni udeleženci v svojem življenju.

Zakaj je slabo, če ne znate odklopiti svojih misli?

Kot že omenjeno, je um čudovito orodje. Samozavedanje in samoizpraševanje sta lahko čudoviti orodji osebnostne rasti in tudi racionalizacije dogodkov, stvari in ljudi, a kot povsod v življenju, tudi tukaj obstaja druga skrajnost. Če preveč časa preživite zgolj v svojih mislih, lahko kaj hitro zamudite vse drugo, kar je lepo v življenju. Filtriranje vsega skozi miselno lečo lahko oteži povezovanje z drugimi ljudmi in ohranjanje zdravih odnosov. Ta ista mentalna leča lahko povzroči tudi tesnobo. Osredotočanje zgolj na mentalno področje in naše misli, hkrati pa izključitev vsega drugega, je lahko tudi način, da pobegnete iz resničnosti. Govora je seveda o svojevrstnem mehanizmu. V skrajnem scenariju lahko pride do disociacije, derealizacije, občutka čustvene otrplosti, kronične anksioznosti in napadov panike.

Na srečo obstajajo orodja za iskanje ravnovesja med umom in telesom, kjer nastopi zavestna prisotnost.

Z malo vaje in truda lahko vsak od nas naredi veliko za zavestno prisotnost in izboljšanje psihičnega zdravja. Spodaj je nekaj nasvetov oz. konkretnih vprašanj, ki vam lahko pri tem pomagajo. Poskusite si zastaviti naslednja vprašanja in namesto, da racionalizirate svoja občutja in čustva, jih občutite.

"Kako se počutim v svojem telesu?"

"Kaj čutim?"

"Kje konkretno čutim določeno 'neprijetno' čustvo?"

"Kakšne občutke čutim v svojem telesu?"

"Ali čutim, da se moje telo dotika predmetov, kot so stol, tla ali tkanina mojih oblačil?"

"Kako bi opisal/a te občutke?"

"Ali obstajajo deli mojega telesa, ki jih ne čutim?"

"Ali so v mojem telesu kakšni občutki ali čustva, ki jih ne želim občutiti?"

Ta vprašanja si zastavite z radovednostjo, brez obsojanja ali potrebe po popravljanju. Poskusite lahko tudi s številnimi drugimi vajami, ki vam bodo pomagale, da se počutite prizemljene. Omenjena vprašanja, pa tudi to, kako nanje odgovorite, lahko dajo namige o vaših virih stresa. Pomagajo vam lahko tudi, da se bolj zavedate, kako se odzivate na stresorje.

Raziščite čuječnost

Čuječnost je močno orodje, ki se vam lahko pomaga se povezati s svojim telesom in sedanjim trenutkom. Dobra novica je, da lahko najdete aktivnost čuječnosti za skoraj vsak čas ali kraj. Meditacija je še en način za raziskovanje sveta pozornosti.

Poiščite načine za sprostitev napetosti

Obstaja veliko načinov za sprostitev napetosti, vključno z vadbo, plesom, jogo, somatskimi vajami, umetnostno terapijo in ostalim. Včasih pomaga zgolj to, da o svojih občutkih in čustvih začnete govoriti – govoriti in jih ne skušati racionalizirati. Pomaga lahko preprosta izmenjava dotika s prijateljem ali ljubljeno osebo. V kombinaciji z namero in zavestnim opazovanjem vaših občutkov je vse zgoraj omenjeno lahko močan način za krepitev povezave med umom in telesom.

Upravljajte svoj odnos s tehnologijo

Številni strokovnjaki priznavajo oz. trdijo, da je težko ostati prisoten in zavesten v družbi, ki temelji na tehnologiji. Kljub temu obstajajo majhni načini in stvari, s katerimi si lahko pomagate. K temu šteje tudi to, da omejite svoj odnos s tehnologijo. Če ste med tistimi, ki velikokrat visijo na svojem pametnem telefonu in morda celo ne poslušate ljudi v vaši bližini, je čas, da začnete delati na tem.

Ko smo ločeni od svojih teles, smo ločeni tudi drug od drugega. Lahko se oddaljimo od sebe in svojih bližnjih in nenehno razmišljamo o preteklosti in prihodnosti. Vrnite se v telo, družbeno povezanost, sedanjost in mir. Vse slednje pa je ravno definicija zavestne prisotnosti.

Zapisujte svoje misli

'Napačne' avtomatske misli je potrebno najprej zaznati. Najlažje jih zaznate v trenutkih, ko se slabo počutite, ali ko se vedete na način, ki vam ni všeč in ne koristi niti vam niti vašemu okolju. Ko odkrijemo te misli, jih je priporočljivo zapisati v 'miselni dnevnik' (majhno beležko, ki jo lahko imate ves čas pri sebi).

Ob misel napišete tudi situacijo, v kateri se je misel ali več misli pojavilo ter čustvo ali čustva, ki te misli spremljajo (npr. strah, jeza, žalost, ljubosumje, zavist, gnus, presenečenje, …).

Zapišete lahko tudi občutke, ki se pojavijo v telesu (kje v telesu to najbolj zaznate: npr. tesnoba v prsnem košu, napetost v ramenih, nemir ali bolečina v želodcu, …). Ko misli zapišemo, smo pogosto lahko presenečeni, kakšne misli pravzaprav imamo. V takšnih trenutkih je pomembno, da se zavedate, da te misli niso vi! In tem mislim zato ne rabite verjeti, saj niso nujno resnične! So le odsev vaših dosedanjih izkušenj ali vzgoje, vaših globljih bazičnih prepričanj o svetu.

Miselni dnevniki vam pomagajo prepoznati negativne stile razmišljanja in bolje razumeti, kako vaše misli (in ne situacije, v katerih ste) povzročajo vaše čustvene reakcije, piše Verywell Mind.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija