NE GRE LE ZA MIT: Ženske res lažje prenašajo bolezni, to pa je razlog

Trendi

Ženske se boljše spopadajo z gripo in korono. Vendar ne samo to. Testosteron nasploh slabi moški imunski sistem, zato strokovnjaki menijo, da je pri ženskah večja verjetnost, da bodo na primer premagale raka. Njihovo telo se tudi bolje odziva na cepiva. Vse to prispeva k daljši življenjski dobi žensk v primerjavi s predstavniki moškega spola.

Ženske imajo močnejšo in agresivnejšo imunost kot moški. Poleg tega pa nanje boljše učinkujejo cepiva in številna zdravila, pravi profesor Peter Johnson, vodja klinike na Britanskem inštitutu za raziskave raka. Maligni melanom (oblika kožnega raka) je še posebej povezan z imunostjo in eden glavnih krivcev za to vrsto raka je moški spolni hormon testosteron. Zaradi tega hormona imajo moški več las, močnejšo brado, a tudi šibkejšo imunost, pojasnjuje profesor Johnson.

V študijah na živalih so znanstveniki blokirali delovanje testosterona in ugotovili, da postopek pospešuje okrevanje oslabljene imunosti, ki je posledica kemoterapije. Vendar pa je slabost močne ženske imunosti večja dovzetnost žensk za avtoimunske bolezni, je pokazala študija nemške univerze v Jeni. 

Pri avtoimunski bolezni se zgodi napačna "akcija" imunskega sistema, ki napade lastne celice in tkiva, kot bi šlo za tujek. Posledica je uničevanje lastnih tkiv in organov, te poškodbe na zunaj vidimo kot vnetje. Zato obstaja veliko večja verjetnost, da ženske zbolijo za kroničnimi boleznimi, kot so diabetes tipa 1, multipla skleroza, avtoimunska bolezen ščitnice in revmatoidni artritis.

Kako testosteron moti imunost, še niso razjasnili, vendar znanstveniki menijo, da bi jim odkritje lahko pomagalo ustvariti učinkovitejše terapije za moške. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da ima testosteron pomembno vlogo tudi pri prenašanju okužb, kot sta gripa in koronavirus.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  07 .02. 2021 ob  14: 21
Totalna neumnost.