Narejenega veliko, še več bi se dalo

Goriška

Le dan po svetovnem dnevu invalidov, preteklo sredo, se je s predstavniki invalidov srečal novogoriški župan Matej Arčon. Mestna občina Nova Gorica se lahko pohvali z nazivom Občina po meri invalidov, zato kot posvetovalno županovo telo deluje Svet za invalide, ki je po srečanju z županom izpeljal svojo zadnjo sejo v letošnjem letu, na kateri so se člani sveta ozrli, kaj je bilo v preteklem letu narejenega in kaj bo v prihodnosti za invalide v Novi Gorici še treba postoriti.

Mestna občina Nova Gorica je listino Občina po meri invalidov pridobila že v letu 2012. Aktivnosti na omenjenem področju pa so spodbudile tudi ostale okoliške občine, da pristopajo k projektu in se tako dobra praksa prenaša tudi preko meja novogoriške občine.

V preteklem letu so Novogoričani izdelali načrt varnih poti, ki ureja varno premikanje in dostope za invalide v središče mesta. V kulturnem in zdravstvenem domu so bile nameščene indukcijske zanke, s pomočjo katerih lahko kulturne prireditve in nasvete svojih zdravnikov lažje razumejo tudi gluhi. V preteklem letu je MO Nova Gorica povečala tudi sredstva za sofinanciranje programov in projektov invalidskih organizacij s 70.000 na 80.000 evrov.

Za svetom je uspešno leto

S sodelovanjem med invalidskimi organizacijami in mestno občino je zadovoljen tudi Aleksander Grum, predsednik Sveta za invalide Mestne občine Nova Gorica. "Letos smo dobili načrt varnih poti, ki rešuje dostopnost v središče mesta za gibalno in senzorično ovirane osebe. Dobili smo dve indukcijski zanki, v preteklem letu pa smo imeli tudi kar nekaj odmevnih prireditev. Za mednarodni dan gluhih in naglušnih nas je tako obiskala celo premierka Alenka Bratušek, spomladi pa je bil pri nas na obisku tudi predsednik države Borut Pahor," je uspešne projekte, namenjene invalidom, opisal Grum.

V Svetu za invalide si v prihajajočem letu sicer želijo predvsem nadaljevati in iti naprej z vsemi zastavljenimi projekti. Tako člani sveta pričakujejo, da se bo načrt varnih poti začel počasi s papirja seliti tudi v realnost.

Člani sveta so izpostavili tudi nekatere najbolj pereče probleme, s katerimi se bodo morali spopasti v prihajajočem letu. Eden izmed večjih problemov je nova zakonodaja na področju zaposlovanja preko javnih del, ki predpisuje, da je prek javnih del lahko zaposlena zgolj oseba, ki je bila pred tem vsaj eno leto prijavljena na zavodu za zaposlovanje. S tem predpisom invalidske organizacije ne morejo prek javnih del zaposliti ustrezno usposobljenih kandidatov za delo z invalidi. Invalidi se bojijo tudi novih obdavčitev, ki bi utegnile njihov socialni položaj še znatneje poslabšati.

Po stopinjah Gorice tudi ostale občine

"Gorica je kot občina z listino dala lep zgled drugim občinam v regiji, malo tudi zaradi regionalnih društev v Novi Gorici. Trenutno potekajo podobne aktivnosti v več občinah, kar nas zelo vesli," je Grum pohvalil vodilno vlogo mestne občine Nova Gorica na področju sodelovanja z invalidskimi organizacijami.

Na vprašanje, kako invalide sprejemajo prebivalci Nove Gorice, je Grum odgovoril, da sprejetost invalidov na splošno v Novi Gorici ni nič slabša kot drugod. Opozoril je na razliko med vidnimi invalidi, ki jih je mogoče opaziti na daleč, in invalidi, na primer gluhimi, ki jih v družbi ne moramo takoj razpoznati kot drugačne. "Toda problem niti ni v tem, da ljudje ne opazijo invalidov, ampak v tem, kako do njih pristopajo. Invalidi ne želijo, da jih zavračajo ali na drugi strani pomilujejo, želijo si normalen, enakovreden odnos," je še povedal Grum.

Deli novico: