NAPAKA BRITANSKEGA SISTEMA? Londonski napadalec je že sedel zaradi terorističnih napadov

Svet

Napadalec, ki je v petek v Londonu z nožem do smrti zabodel dva človeka, je že bil obsojen zaradi terorističnih kaznivih dejanj, je danes sporočila britanska policija. Kot je potrdila, sta v napadu na Londonskem mostu umrla moški in ženska, še trije ljudje pa so ranjeni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija je osumljenca ustrelila, poškodbam je podlegel na kraju dogodka. Gre za 28-letnega Usmana Khana. "Ta oseba je bila znana oblastem, saj je bila leta 2012 obsojena zaradi terorističnih kaznivih dejanj," je dejal vodja britanske protiteroristične policije Neil Basu. Zdaj je ključna naloga preiskovalcev, da ugotovijo, kako je prišlo do tega napada, je dodal.

Khan je bil v zaporu od leta 2012, decembra lani pa so ga predčasno pogojno izpustili, kot omogoča britanska zakonodaja. Nositi je moral elektronsko napravo, s katero so pristojne oblasti spremljale njegovo gibanje. Napravo je nosil tudi v času napada.

Policija, ki napad obravnava kot teroristično dejanje, preiskuje območje Staffordshira, kjer je prebival osumljenec. V povezavi z napadom ne išče nikogar drugega, na območju, kjer se je zgodil napad, pa bodo še nekaj časa policijske zapore, je dejal Basu in javnost pozval, naj se območju izogiba.

Londonski župan Sadiq Khan je na Twitterju zapisal, da bodo med vikendom na ulicah Londona navzoče "okrepljene policijske patrulje". Po njegovih besedah so jih na ulice poslali, da bi se ljudje počutili bolj varne, ne pa zato ker bi obstajala večja grožnja.

Londonski most je bil v petek po dveh letih spet prizorišče terorističnega napada. Napad se je po poročanju britanskega BBC začel okoli 14. ure v zgradbi Fishmongers' Hall, kjer je univerza Cambridge pripravila konferenco o rehabilitaciji zapornikov. Tam je bilo več deset ljudi, vključno s študenti in nekdanjimi zaporniki.

Med njimi je bil tudi Usman, ki je napad nadaljeval na Londonskem mostu. Tam so ga onesposobili mimoidoči, ki so pri tem uporabili tudi gasilni aparat. Nato je napadalca ubila policija.

Kraj napada so danes skupaj obiskali premier Boris Johnson, notranja ministrica Priti Patel in načelnica londonske policije Cressida Dick.

Johnson, ki je sredi volilne kampanje pred decembrskimi volitvami, je povedal, da želi zaostriti kazni za resne in nasilne zločine. Ljudje, obsojeni terorizma, po njegovem mnenju ne smejo biti iz zapora izpuščeni predčasno. Pohvalil je odziv policije in civilistov, ki so onesposobili napadalca.

Pogum mimoidočih je izpostavila tudi britanska kraljica Elizabeta II, ki je izrazila sožalje svojcem žrtev.

Komisija, pristojna za odobritev predčasnega izpusta, je medtem zavrnila kritike javnosti. Zatrdila je, da o izpustu Khana ni odločala, saj da je bil v skladu z zakonodajo izpuščen avtomatično.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija