NAJ SE RAJE ISKRI OD VESELJA, NE OD PETARD! Globe med 400 in 1200 evri

Slovenija

Policisti v sodelovanju z zdravniki tudi letos opozarjajo na posledice nepremišljene rabe pirotehnike, ki lahko za vedno zaznamuje življenje posameznika. Naj se raje iskri od veselja, ne od petard, pozivajo. Nepravilna raba pirotehnike povzroči telesne poškodbe, kot so opekline in raztrganine rok. Pokanje moti tudi živali in onesnažuje okolje.

Kot je na novinarski konferenci spomnil Daniel Jug iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, je po veljavni zakonodaji prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, dovoljena med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa je dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem.

"Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, to so petarde različnih oblik in moči, pa ostaja prepovedana. Globe za kršitve tega zakona se gibljejo med 400 in 1200 evri," je dodal Jug.

V prvo kategorijo sodijo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. To so recimo tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice in pokajoče kroglice. Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane. Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

Na policiji so tudi letos pripravili preventivno akcijo Bodi zvezda - ne meči petard, s katero predvsem osnovnošolce in srednješolce po Jugovih besedah opozarjajo, da "petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, katerih posledice lahko nosijo celo življenje". Pri promociji akcije tokrat pomaga Ilka Štuhec.

Bodite pozorni na oznako CE

Jug je vse, ki kupujejo in uporabljajo pirotehnične izdelke, pozval, naj te kupujejo pri pooblaščenih trgovcih in jih uporabljajo skladno z navodili proizvajalca. Pri tem naj bodo pozorni na oznako CE. Ob tem je še poudaril, da pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol, droge, nepremišljenost in objestnost, ter spodbudil starše, da se z otroki pogovarjajo o teh stvareh.

Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči, je dejal reševalec UKC Ljubljana Boštjan Plahutnik, ki je v začetku novega leta oskrbel moškega, ki je prižgal raketo in jo želel v nasprotju z navodili izpustiti v zrak, a mu jo je še v roki razneslo.

Med poškodovanimi še vedno največ najstnikov

Lani so v UKC Ljubljana v prednovoletnem času obravnavali sedem poškodb, to število pa se z leti tudi zaradi večje ozaveščenosti zmanjšuje. Med poškodovanimi je sicer še vedno največ najstnikov, sledijo otroci do desetega leta, šele potem starejši, je povedal Simon Herman iz kliničnega oddelka za travmatologijo kirurške klinike UKC Ljubljana.

Če je izdelek prepovedan, je prepovedan z razlogom, še opozarjajo policisti. Kako hude so lahko posledice uporabe izdelkov, ki so bili predelani ali kupljeni na črnem trgu, je opozoril policist iz postaje v Šentjurju Bojan Senčar, ki je decembra 2016 obravnaval eno najhujših poškodb, ko je mladoletni fant zaradi eksplozije petarde, kupljene pri preprodajalcu, ostal brez obeh rok.

Glasni poki ne vznemirjajo le ljudi, zelo stresni in naporni so tudi oz. predvsem za živali. V Društvu za zaščito živali Ljubljana s projektom Prazniki brez pokanja spodbujajo ljudi, da si novoletni čas popestrijo kako drugače ter denar za pirotehniko porabijo koristneje. Ob tem so pripravili nasvete, kako prestrašenim živalim olajšati praznični čas.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija