NADZOR ČEZMEJNEGA POŠILJANJA ODPADKOV: Nepravilnosti odkrili tudi v Luki Koper

Koper

V okviru naključnih akcij nadzora pošiljanja odpadkov preko meja, ki so maja in junija potekale na avtocestnih počivališčih, mejnih prehodih ter v Luki Koper, so pristojni odkrili več nepravilnosti. Te so bile med drugim povezane z neustrezno izpolnjeno dokumentacijo, več pošiljk pa so inšpektorji vrnili v državo izvora.

Akcije so v preteklih dveh mesecih izvajali inšpektorji za okolje, predstavniki finančne uprave in policije. Kot so zapisali na okoljskem ministrstvu, so na mejnem prehodu Obrežje obravnavali pet pošiljk odpadkov, pri čemer so eno pošiljko ostankov odpadnega aluminija iz Hrvaške za Slovenijo zaradi suma, da odpadki ne ustrezajo navedbam na spremljajoči dokumentaciji, spoznali za nezakonito in jo ob soglasju pristojnega organa Hrvaške vrnili hrvaškemu podjetju.

Na mejnem prehodu Vič in Holmec so nepravilnosti odkrili pri pregledu dokumentacije pošiljke odpadnih plastenk s Tajske za Avstrijo. Na dokumentaciji ni bil vpisan dejanski prevoznik odpadkov, zato so zoper prevoznika predstavniki finančne uprave uvedli prekrškovni postopek.

Tudi na avtocestnem počivališču Šempas so pri pošiljki odpadnega papirja iz Italije za Slovenijo ugotovili nepravilnosti v dokumentaciji. Osebo, ki je organizirala pošiljanje odpadkov, so pristojni opozorili na nepravilnosti. Pri pregledu dokumentacije in fizičnem pregledu pošiljke odpadnih kovin in kovinskih zlitin iz Italije v Slovenijo pa so inšpektorji ugotovili, da gre dejansko za mešane odpadke. O tem so obvestili pristojni organ države odpreme, ki je soglašal z vračilom pošiljke v Italijo, so zapisali na ministrstvu.

V nadzoru v Luki Koper, kjer so pregledali pet kontejnerjev z odpadki, so dve pošiljki odpadnih elektromotorjev iz Slovenije v Indijo do odprave nepravilnosti zadržali.

Na mejnem prehodu Fernetiči je finančna uprava uvedla prekrškovni postošek, saj pregledano vozilo ni bilo ustrezno označeno za prevoz odpadkov. Na avtocestnem počivališču Starine so odkrili nezakonito pošiljko mešanice odpadkov, ki je bila na dokumentaciji deklarirana kot odpadna plastika in guma in namenjena iz Italija na Hrvaško. Obvestili so pristojne organe obeh držav, pošiljko pa vrnili v Italijo. Na mejnem prehodu Šentilj so odkrili eno nepravilnost, in sicer pri prevozu odpadne žlindre iz Slovenije za Nemčijo, na mejnem prehodu Karavanke pa nepravilnosti niso odkrili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija