NADALJEVANJE SOJENJA NEKDANJI HRVATINSKI VZGOJITELJICI: Otroke naj bi maltretirala, v svoj dnevnik je napisala tole

Koper

Včeraj se je nadaljevalo sojenje odpuščeni vzgojiteljici iz vrtca Delfino blu v Hrvatinih Franki Kovačič, ki jo bremenijo očitki, da je od leta 2013 do 2015 surovo ravnala z 18 malčki. Sojenje se je nadaljevalo s prebiranjem njenega dnevnika, danes pišejo Primorske novice.

Fotografije so simbolične.

Kovačičeva je dnevnik začela pisati marca 2015, po vrnitvi v službo z bolniškega dopusta in dveh tednih suspenza. Kot še poroča časnik, je v dnevniku beležila, kako se obnašajo njene sodelavke, ter tudi pozitivne vtise staršev in otrok, ki so bili po njenih besedah veseli njene vrnitve.

Spomnimo, koprsko tožilstvo nekdanji vzgojiteljici Franki Kovačič očita, da je malčke udarjala po rokah, licih, glavah in ritkah, nanje kričala, jih zmerjala, stresala, kazensko pošiljala klečat in zapirala v stranišče. Na sodišču so poleg njenih nekdanjih sodelavk zaslišali tudi številne starše nekateri so pričali njej v prid, drugi pa potrdili očitke tožilstva, pišejo Primorske novice.

Fotografija je simbolična.

Kovačičeva je v dnevniku opisala obnašanje sodelavk, ki naj bi se izogibale stikov z njo. Enega od sestankov v vrtcu, na katerem so bile prisotne vse sodelavke, je primerjala z "volčjim brlogom". Kot je še zapisala, so ji starši na govorilnih urah poročali, da jim niso všeč ogovarjanje in govorice za hrbti. Ti starši in njihovi otroci so bili z njo zadovoljni, je zapisala.

V dnevniku je opisala tudi enega od dogodkov iz obtožbe. Otroka, ki je bil nemiren, je prijela za roko in ga posedla za njo. Pomočnica je o tem poročala nadrejeni, Kovačičeva pa je kasneje klicala otrokovo mati in ravnateljico, da bi se pogovorili, vendar do tega ni prišlo, piše časnik.

Sodišče trenutno čaka na izvedenski mnenji izvedenke psihiatrične stroke in izvedenke klinične psihologije za otroke in mladostnike. Prva bo preverila, ali je imela obtožena med letoma 2013 in 2015 psihične težave, druga pa ocenila, ali je šlo pri spornih vzgojnih metodah za surovo ravnanje z otroki ali le za strog način vzgoje. 

V sodnem spisu je med drugim tudi opravičilo Kovačičeve, v katerem je priznala, da se to ne bi smelo dogajati in da bo poiskala pomoč, so zapisali v Primorskih novicah. Kot dodajajo, druge listine kažejo na to, da so se podobni primeri dogajali že prej. Kovačičeva je leta 2009 delala v vrtcu Bertoki in je bila tedaj opozorjena s strani ravnateljice, da je nasilje nad otroki nedopustno, zagrozila ji je tudi s suspenzom, če se bo takšno ravnanje nadaljevalo. Po pričevanju sodelavk je otroke stresala, nanje kričala in jih udarjala po rokicah.

Nadaljevanje sojenja bo sredi marca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija