NA SVOJ RAČUN BODO PRIŠLI LJUBITELJI TESTENIN: Pašta fešta napoveduje nove okuse

Slovenija

Ljubitelji testenin bodo na svoj račun lahko prišli v soboto v Ajdovščini, kjer ima proizvodnja testenin več kot 60 let dolgo tradicijo, lansko leto pa so odprli tudi nov, sodoben obrat svežih testenin. Obiskovalci Festivala testenin Pašta fešta bodo lahko poskusili 19 jedi devetih različnih ponudnikov testenin.

Z dogodkom želi Društvo ljubiteljev pašte v sodelovanju z Mlinotestom prispevati k popularizaciji testenin v prehrani ter Ajdovščino in Vipavsko dolino postaviti na kulinarični zemljevid Slovenije.

Testenine se bodo znašle ne le v slanih, pač pa tudi v sladkih jedeh. Vso hrano bodo pripravili pred očmi obiskovalcev, saj so "testenine enostavne in hitre za pripravo, lokalne in sezonske sestavine pa v družbi s kakovostnimi testeninami ponujajo zdravo, okusno in z domišljijo začinjeno hrano," so povedali na današnji novinarski konferenci.

Dobre sestavine in pravi recepti bodo za marsikoga presenečenje, za obiskovalce pa jih bodo pripravljali gostinci, turistična društva in lokalna ljubiteljska združenja.

"V lani odprtem obratu za izdelavo svežih testenin že pripravljamo novosti, ki jih bomo predstavili tudi na Pašta fešti, sveže testenine Divita - vitalna žita. Priljubljenost alternativnih žit in psevdožit v zadnjih letih strmo raste, potrošniki pričakujejo izdelke z več okusa in prehranske vrednosti, zato jih bomo, upam, razveselili z novimi svežimi testeninami- ravioli in njoki na osnovi tradicionalne slovenske ajde," je povedal predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal.

Mlinotest sicer v Sloveniji kupi precej surovin. Pšenice letno porabijo 51.000 ton, samo v Ajdovščini 42.000 do 43.000 ton, tretjino jo kupijo v Sloveniji. V celoti pa s slovenskimi surovinami pokrivajo svoje potrebe po koruzi in ajdi. Z lokalnimi ponudniki so se povezali tudi pri pridobivanju ostalih surovin za polnjene sveže testenine - uporabljajo namreč od tolminskih sirov do domačega mesa.

Ajdovska družba Mlinotest je lani ustvarila 55,9 milijona evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot predlani. Dobiček se je povečal za 18 odstotkov na dva milijona evrov. Predvsem pa so v družbi zadovoljni z rastjo izvoza, ki je bila 22-odstotna. Dobre rezultate med drugim dosegajo v Nemčiji in Latinski Ameriki, kjer načrtujejo nove posle.

Ob velikih investicijah in uvajanju novih izdelkov se je povečal predvsem izvoz, je za STA nedavno povedal predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal. Matična družba Mlinotest je okrog 20 odstotkov celotne prodaje ustvarila na tujih trgih, delež celotne skupine pa je tam še nekoliko višji. Največji izvozni trgi so Italija, Hrvaška, Kolumbija, Panama, Poljska, Avstrija, Nemčija in Francija. Izvozijo največ sušenih testenin, na drugem mestu so poltrajni izdelki, kot so zamrznjen kruh in zamrznjeno pekovsko pecivo, sledijo jim zamrznjene in sveže slaščice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija