NA REKI PRIJELI 16 ITALIJANSKIH NEOFAŠISTOV: Nameravali so izvesti performans vnovične zasedbe mesta

Svet

Policija je v četrtek na Reki pridržala 16 italijanskih državljanov zaradi provokacij ob 100. obletnici zasedbe Reke s strani paravojaških enot protislovnega pesnika in politika Gabrieleja D'Annunzia. Nekaj deset pripadnikov italijanskega fašističnega gibanja je nameravalo izvesti performans vnovične zasedbe Reke, so poročali hrvaški mediji.

Pohod italijanskih neofašistov na Reko ob 12. septembru, ko je minilo natančno sto let od italijanske zasedbe največjega hrvaškega pristanišča, je bil pazljivo načrtovan, danes poroča časnik Jutarnji list, ki se sklicuje na neuradne vire. Navaja, da je več deset pripadnikov italijanske fašistične skupine, ki se je poimenovala Gli idraulici (vodovodarji), na različne načine poskusilo priti na Reko, z avtobusi, motorji in manjšimi letali.

Hrvaško notranje ministrstvo je v četrtek potrdilo, da so pet italijanskih državljanov pridržali na letališču na otoku Krk, potem ko so v njihovi prtljagi našli neprimerne vsebine, ki so jih ocenili kot provokativne glede na obletnico zasedbe. Italijanski državljani so prispeli na Krk v dveh manjših športnih letalih.

Pred tem je reška policija v četrtek prijela še štiri italijanske državljane pri poslopju nekdanje Guvernerjeve palače, v kateri je imel začetnik fašizma D'Annunzio svojo rezidenco, potem ko je vkorakal na Reko 12. septembra 1919. Ta dogodek častijo fašisti.

Hrvaška policija je do četrtka zvečer pridržala 16 italijanskih državljanov zaradi kaljenja reda in miru. Izrekli so jim denarne kazni in prepovedali vstop na Hrvaško, je še poročal zagrebški časnik. Dodaja, da so hrvaške varnostne službe pri preprečevanju vstopa italijanskih fašistov sodelovale z italijanskimi kolegi. Pridržane osebe imajo med 19 in 74 let.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .09. 2019 ob  02: 20
Hrvati dajte te fante, ki imajo preveč časa za neumnosti lepo na Rab in jim tam v par mesecih pokažite kaj so delali njihovi nonoti z našimi nonoti in jih bo minila volja za fašizem.