NA NEBU VEČ LETAL KOT OBIČAJNO: Jadranski udar na štirih lokacijah po Sloveniji, hrupno bo!

Slovenija

Na 11. mednarodni vojaški vaji Jadranski udar 2023 (Adriatic strike), ki se je začela v ponedeljek, poleg slovenske vojske sodeluje približno 800 udeležencev iz 29 zavezniških in partnerskih držav. Ob podpori vojaškega letalstva bo potekalo tudi usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki so imeli pomembno vlogo pri gašenju požarov na Krasu.

V prvem tednu vojaške vaje, ki bo potekala do 9. junija bodo udeleženci vzpostavili strukturo vodenja in poveljevanja vaje, ki bo potekala na širšem območju Slovenije in v njenem zračnem prostoru. Namen letošnje vaje, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, je združeno usposabljanje certificiranih kontrolorjev združenih ognjev, posadk različnih strelskih platform, poveljstev, letalskih posadk in načrtovalcev združenih ognjev ter pripadnikov specialnih enot, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč Cerklje ob Krki in Brnik. Usposabljanje kontrolorjev pa bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji. Na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna bodo ognjeno podporo zagotavljali letalniki, artilerija in tanki, na širših območjih Bohinja, Idrije in Bele krajine pa bodo letalniki simulirali letalsko podporo.

Kontrolor združenih ognjev svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in tudi ladijske podpore in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Kontrolorji združenih ognjev so imeli pomembno vlogo tudi pri gašenju lanskih požarov na Krasu, ko so skrbeli za varno izvedbo letalskih operacij in učinkovito gašenje, so pojasnili na ministrstvu.

Na območjih usposabljanja je pričakovati povečan hrup zaradi preletov letalnikov. Aktivnosti v okviru vojaške vaje so bile predhodno usklajene z lokalnimi skupnostmi in bodo po napovedih ministrstva, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa bo minimalna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .06. 2023 ob  14: 20
So letala na nebu ljudski obicaj?