NA KOPRSKI OPN PRISPELO VEČ KOT 2000 PRIPOMB: "Sprejemali ga bomo šele v naslednjem mandatu, a bo zato boljši"

Koper

V času javne razgrnitve osnutka občinskega prostorskega načrta (OPN) za Mestno občino Koper so prejeli 2009 pripomb, tudi po zaključeni javni razgrnitvi pa bodo opravili strokovne delavnice v Bertokih in na Škofijah, nato pa prilagojen OPN ponovno razgrnili, je danes napovedal župan Aleš Bržan. Kot je zatrdil, bodo pri tem poslušali ljudi.

Kot je na novinarski konferenci poudaril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, je bila občina že v izhodišču v zelo hudi časovni stiski, saj je takratna zakonodaja občinam brez sprejetega OPN grozila, da bodo s koncem prejšnjega leta ostala brez veljavnega planskega dokumenta, je pa nato državni zbor ta rok tik pred iztekom podaljšal do decembra 2024.

Čas javne razgrnitve osnutka OPN – razgrnjen je bil od 14. februarja do vključno 30. aprila – je občina določila na poldrugi mesec in ga nato podaljšala še za mesec dni, čeprav zakonodaja nalaga le mesec dni javne razgrnitve, je na novinarski konferenci spomnil koprski župan. V tem času so izvedli tudi 15 javnih obravnav.

Tekom razprave, ki jo je Bržan ocenil za zelo kakovostno, so prejeli 2009 pripomb, od tega na tekstualni del 183, na grafični oziroma izvedbeni del OPN-ja pa 1826 pripomb. Podaljšana javna razgrnitev in dober odziv občanov sicer pomeni, da bo občina prostorski načrt sprejemala šele v naslednjem mandatu, a bo zato boljši, je prepričan župan. Kot je ocenil, bodo samo za obdelavo prejetih pripomb potrebovali pol leta.

Več pripomb na osnutek je bilo vezanih na izvzem stavbnih zemljišč, pri čemer se je izkazalo, da lastniki zemljišč izvzemom niso naklonjeni, zato bo občina oklestila nabor teh zemljišč, je še napovedal Bržan.

Glede na to, da je bilo največ pripomb v Bertokih, kjer so tudi predvidene največje prostorske spremembe, in na Škofijah, bodo po njegovih besedah tam izvedli dodatne strokovne delavnice, na podlagi katerih bodo osnutek OPN prilagodili in ga nato dopolnjenega ponovno razgrnili.

"Čeprav je trenutna javna razgrnitev osnutka OPN zaključena, to še ne pomeni, da se sodelovanje občank in občanov pri pripravi tega dokumenta končuje. Še vedno računamo nanje tudi v prihodnje in tudi v prihodnje bodo imeli možnost sooblikovati naš skupni prostor. In kot sem krajankam in krajanom povedal pred vsako javno razgrnitvijo oziroma obravnavo, ničesar ne bomo naredili mimo ljudi," je zatrdil Bržan.

Župan upa, da bodo našli rešitev, ni si pa upal napovedati, ali bodo dosegli konsenz o razvojnih načrtih za območje Bertokov.

????Ničesar ne bomo naredili mimo volje ljudi.✊ Na današnji novinarski konferenci ob zaključku javne razgrnitve našega...

Objavil/a Aleš Bržan dne Sreda, 11. maj 2022

"Ničesar ne bomo naredili mimo volje ljudi," je zatrdil Bržan, ki pa je izrazil razočaranje nad poskusi izrabe OPN za predvolilne namene. Kot je pojasnil, je s tem meril na civilni iniciativi OPN po meri ljudi. Tako je ocenil, da so v civilni iniciativi zavajali glede načrtov občine in spreminjanja kmetijskih zemljišč v stavbna. 

"Občina od Krajevne skupnosti Bertoki ničesar ni zahtevala, krajankam in krajanom ničesar ni vsiljevala. Dala je predlog, ki ga je utemeljila in potem prisluhnila drugačnim mnenjem. V demokratičnem dialogu je namreč treba tudi poslušati. Grožnje z odcepitvijo niso del demokratičnega dialoga. Razglaševanje večkrat nagrajenih prostorskih strokovnjakov za nestrokovne ni del demokratičnega dialoga. Zbori krajanov dan pred volilnim molkom, mislim, da tudi niso del demokratičnega dialoga," je dejal Bržan, a nato dodal, da tudi takšni "izpadi" niso razlog, da bi dialog prekinili.

Na nedavnem zboru krajanov so namreč sklenili, da če z občino ne bodo dosegli dogovora o OPN, dopuščajo možnost referenduma o samostojni občini.

Bržan je obžaloval tudi poskuse okoriščanja oz. špekulacij s kmetijskimi zemljišči v Bertokih, v katere naj bi bil vpleten tudi občinski uradnik. Kot je dodal, epiloga zgodbe še ni, bodo pa z omenjenim uradnikom verjetno zaključili sodelovanje.

Bržan je ponovno pozval vse, ki želijo konstruktivno prispevati k izboljšanju našega občinskega prostorskega načrta, bodisi sami bodisi organizirani v civilne iniciative. Ob tem je zagotovil, da si bo Mestna občina Koper še naprej aktivno prizadevala sodelovati z vsemi, ki želijo prispevati k boljšemu občinskemu prostorskemu načrtu. "Tudi če bo kdaj med nami znova prišlo do nepotrebnih komunikacijskih šumov. Ponavljam, ničesar ne bomo naredili mimo volje ljudi. Kjer ne bo dogovora, ne bo sprememb."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija