Na kijevskih ulicah znova na tisoče protestnikov

Na kijevskih ulicah se je danes kljub nizkim temperaturam ponovno zbralo na tisoče ljudi, ki nasprotujejo odločitvi oblasti o odpovedi pridružitvenemu sporazumu z EU. Opozicijo je dodatno razjezil petkov pogovor ukrajinskega in ruskega predsednika Viktorja Janukoviča in Vladimirja Putina o novem strateškem partnerstvu med državama.

Opozicijski voditelji, ki upajo, da se bo današnjih protestov udeležilo kar milijon Ukrajincev, so v soboto sporočili, da se z Janukovičem ne bodo pogovarjali, dokler ne razpusti vlade, izpusti priprtih protestnikov in kaznuje policistov, ki so prejšnji teden poskušali zatreti demonstracije.

"To je ultimat ukrajinskega ljudstva in ne zgolj opozicije," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja opozicije Arsenij Jacenjuk.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je v ukrajinski prestolnici danes zbralo več deset tisoč ljudi, medtem ko AFP poroča o okoli 200.000 demonstrantih.

Na ulicah okrog 200.000 ljudi

Protesti v Ukrajini potekajo že več kot dva tedna, odkar je vlada oznanila, da ustavi priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Prejšnjo nedeljo se je na ulicah ukrajinske prestolnice zbralo več kot 100.000 ljudi, kar je bil največji protest po oranžni revoluciji leta 2004. Mnogi protestniki so se spopadli s policisti, številni pa so bili pri tem ranjeni.

Po navebah AFP strokovnjaki medtem opozarjajo, da bi množični protesti proti vladi predsednika Janukoviča lahko negativno vplivali na že sicer izjemno slabe gospodarske razmere v državi in povzročili padec vrednosti ukrajinske valute grivna.

Zaradi strahu pred politično nestabilnostjo se je močno povečalo povpraševanje po tujih valutah, denarne rezerve državne banke pa so se tako konec novembra v primerjavi z mesecem prej znižale za devet odstotkov, še navaja AFP.

Deli novico: