NA GRŠKO-TURŠKI MEJI OD DANES POSREDUJE FRONTEX: EU poslala 100 hitrih posredovalcev, tudi štiri slovenske policiste (VIDEO)

Svet

V pomoč Grčiji pri soočanju z novim migracijskim valom bodo danes na grško-turški kopenski meji po napovedih začele delovati sile za hitro posredovanje Evropske agencije za zunanje meje (Frontex). EU na grško mejo pošilja približno sto pripadnikov skupine za hitro posredovanje, med njimi bodo tudi štirje slovenski policisti. Sicer je noč na območju reke Evros po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že tretji dan zapored minila brez izgredov. Po poročanju grške televizije ERT so posamezni migranti poskušali preplezati ograjo na mejnem prehodu Kastanies/Pazarkule ali prečkati reko Marico.

Razmere na grško-turški meji so še naprej zaostrene, potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan več tisoč migrantom in beguncem odprl mejo v Evropo.

Grčija se s povečanim pritiskom migrantov sooča tako na kopenski meji kot na egejskih otokih. V zadnjih dneh s kopenske meje poročajo o spopadih med migranti, ki se skušajo prebiti čez mejo, in grškimi policisti, ki so večkrat posredovali tudi s solzivcem in vodnim topom, da so jih potisnili nazaj na turško stran.

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

Najbolj pomemben model znamke Škoda je že na voljo, da ga naročite pri Porsche Koper. Naročila za novo generacijo modela Škoda Octavia Combi se začnejo z vstopno ceno že od 18.387 evrov! Prva vozila bodo v salonu konec marca 2020. "Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi.

Odprtje meja je v Evropi sprožilo bojazen, da se bo ponovila begunska kriza iz leta 2015. V EU se vrstijo očitki Erdoganu, da migrante izkorišča za izsiljevanje, da bi zagotovil finančno in politično podporo EU pri uveljavljanju svojih interesov v Siriji in širši regiji. Grčija je na drugi strani deležna kritik zaradi suspenza obravnave prošenj za azil.

Na zaprosilo Grčije za napotitev 100 policistov na kopensko mejo s Turčijo so se odzvale vse države članice unije. Iz Slovenije, ki je sprva sporočila, da bo v pomoč Grčiji zagotovila 35 policistov, bodo tako v silah za hitro posredovanje v Grčiji sodelovali štirje policisti. Od razmer na grško-turški meji in od morebitnega dodatnega zaprosila Grčije za pomoč pa je odvisno, ali bodo kasneje odpotovali še dodatni policisti, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

O migrantski krizi na turško-grški meji in izvajanju migracijskega dogovora iz marca 2016 so v ponedeljek v Bruslju razpravljali voditelji institucij EU in Erdogan. Turčija in EU sta leta 2016 sklenili dogovor, v okviru katerega je Turčija preprečila migrantom, da nadaljujejo pot proti Evropi v zameno za šest milijard evrov in bližje odnose. Ankara trdi, da ni prejela vseh sredstev in da EU ni izpolnila vseh obljub, med drugim glede trgovanja.

Po navedbah grške vlade so grški varnostni organi od 29. februarja do 10. marca preprečili približno 43.400 ljudem, da bi iz Turčije po kopnem nezakonito vstopili v Grčijo. Nezakonit prestop meje je uspel 346 migrantom.

Razmere na grških otokih na vzhodu Egejskega morja prav tako ostajajo mirne. Po navedbah grškega ministrstva za migracije že šest dni zapored iz Turčije na otoke ni prišel noben migrant. Zbirni centri na otokih sicer ostajajo prenapolnjeni.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija