NA GORIŠKEM SO PRIPRAVLJENI NA PRIHOD GIRA: Načrtujejo ogromno spremljevalnih dejavnosti (FOTO)

Goriška

Občini Nova Gorica in Brda sta že pripravljeni na prihod kolesarske Dirke po Italiji, ki bo 23. maja s 15. etapo med Gradežem in Gorico prispela tudi k nam. Ob tem pripravljajo vrsto spremljevalnih dejavnosti. Čeprav še ni jasno, ali bo dirko možno spremljati ob progi, si na Goriškem prizadevajo, da bi ta dan vsem ostal v nepozabnem spominu.

Mestna občina Nova Gorica je v sklopu projekta Evropska prestolnica kulture pozvala umetnike k oblikovanju predlogov za stenske poslikave ali stenske instalacije ob sami trasi. Izbranih je bilo osem umetnikov. Na mejni ograji ob Kolodvorski ulici v Novi Gorici, tako s slovenske kot z italijanske strani, bodo razstavili likovna dela otrok iz novogoriških, goriških in briških šol in vrtcev, v Brdih pa bodo s številnimi aktivnostmi obogatili okolico osnovnih šol na Dobrovem in v Kojskem, so po današnji novinarski konferenci zapisali v skupnem sporočilu za javnost obeh občin.

Na Bevkovem trgu v Novi Gorici bo ponovno postavljena postaja z električnimi kolesi. Dijaki Šolskega centra Nova Gorica bodo izdelal kolesa v višini 80 centimetrov, pobarvana v zeleno in roza barvo, s katerimi bomo napovedovali Giro in kolesarsko dirko Po Sloveniji. Kolesa bodo postavljena po manjših krožiščih v Novi Gorici in Brdih. V večjih krožiščih v Novi Gorici ter vzdolž celotne trase v Brdih bomo postavili zastave z logotipom Gira in zastave z logotipom dirke Po Sloveniji. Ob trasi bodo na posameznih mestih zasajene rožne grede vrtnice sorte Rosa Pink Knock Out.

V Brdih bodo posebno okrasitev in označbe postavili po celotni trasi ter v vasi Šmartno. Jadrali padalec Rok Kaver bo preletel območje in pristal na travniku pri sodišču v Novi Gorici. Gasilci z obeh strani meje bodo s pomočjo lestvenikov postavili skupen tunel v višini 25 metrov nad traso etape na začetku Kolodvorske poti. Na lokacijo vzdolž trase bomo postavili velik kolesarski dres. Kolesarski dres v obliki majice bo krasil tudi trg v Medani. V Brdih pa bodo ta dan na dveh lokacijah izpostavili tudi dva pomembna produkta, briško rebulo ter briško češnjo. V času prehoda kolesarjev mimo Trga Evrope bo na trgu nastopilo Glasbeno društvo Nova, v času prehoda kolesarjev v Rožni Dolini pa Goriški pihalni orkester.

V roza barvo bodo osvetljeni Hotel Perla, solkanski most, novogoriška občinska stavba, Vila Vipolže, Grad Dobrovo in briška občinska stavba. V Brdih in italijanskem Colliu bodo postavljene panoramske klopi. Briški ponudniki pa vabijo goste v posebno "roza" obarvano edicijo Odprtih domačij.

Enzo Cainero, ki bdi nad Girom v Furlaniji - Julijski krajini, je ob tej priložnosti poudaril, da želi biti potek dirke konkreten zgled čezmejnega sodelovanja z možnostjo prihodnjega sodelovanja na tako velikih dogodkih.

Tudi novogoriški župan Klemen Miklavič je poudaril povezovalni naboj tovrstnih dogodkov. "Prireditve, kot je Giro d'Italia, združujejo in povezujejo ljudi. Kolesarstvo je ena najpopularnejših športnih panog ta trenutek v Sloveniji, pa tudi v Evropi. Zato je to idealna priložnost, da sporočimo tisto, kar največ lahko damo celotni Evropi in celotnemu svetu v našem somestju obeh Goric: sožitje, optimizem in ustvarjalnost," je dodal.

Župan Občine Brda Franc Mužič pa je izpostavil briške lepote, ki jih bo videl svet. "Veseli nas in v posebno čast nam je, da se bodo najboljši kolesarji na svetu skozi briške vasice zapeljali ravno v času, ko dozorevajo češnje, zaščitni znak naše občine," je opomnil. Dogodek bo po njegovih besedah tudi pomembna priložnost ponovnega zagona turizma po dolgotrajnem zaprtju zaradi epidemije covida-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija