MORAL BO DATI PODATKE: Pahor razkril skrivalnice ankaranskega župana (VIDEO)

Ankaran

V Ankaranu prihaja do trenj med županom Gregorjem Strmčnikom in opozicijskimi svetniki, ki so želeli dobiti vpogled v dokumentacijo o stanju nepremičnin v občinski lasti. A župan jim je to onemogočil, češ da obremenjujejo občinsko upravo z nepotrebnim delom ter da s postavljanjem vprašanj delujejo kot inkvizicija.

Ankaranske opozicijske občinske svetnike iz liste Vsi smo Ankaran in Gibanja Svoboda je ob zahtevi za vpogled v občinsko poslovanje na področju nepremičnin presenetilo stališče občinske uprave, ki jim je tak vpogled onemogočila, zato so se obrnili na ministrstvo za javno upravo. To je njihovi zahtevi ugodilo, saj je presodilo, da so kot občinski svetniki do informacij o poslovanju občine upravičeni

Po besedah Aleksandra Pahorja, občinskega svetnika liste Vsi smo Ankaran, so občinsko upravo zaprosili za seznam nepremičnin, ki jih ima občina v lasti ter za pregled stroškov, pa tudi, kdo jih ima trenutno v uporabi ter na kakšni pravni osnovi.

"Ko smo postavljali ta vprašanja v okviru naših pristojnosti svetnikov občinskega sveta, smo dobili mnenje občinske uprave, da nam odgovorov niso dolžni dati, ker niso povezavi z našim odločanjem. Vendar takšna razlaga ni sprejemljiva, saj ne moremo sprejemati kvalitetnih odločitev brez ustreznih informacij o tem, kakšni so stroški in kaj je razlog teh stroškov. Tudi optimizacija stroškov ni mogoča brez teh podatkov," je prepričan Pahor.

Na župana Gregorja Strmčnika letijo tudi obtožbe, da naj bi želel posegati v delo nadzornega odbora občine in tudi v tem primeru je pristojno ministrstvo dalo prav občinskih svetnikom. Župan je namreč želel razpustiti nadzorni odbor iz razlogov, ki jih zakonodaja ne dopušča. Ko je na seji prišlo do nestrinjanja glede predsednika tega organa, je po besedah svetnikov župan želel odsloviti člane nadzornega odbora in vanj imenovati nove, ki jih je predlagal izključno on.

Po besedah Brede Krašna, občinske svetnice Gibanja Svoboda, zato nadzorni svet še vedno ne deluje. "Dejanskega nadzora ni prav zaradi tega, ker so določeni člani nadzornega odbora želeli, da se, preden se izbere predsednik, sprejme tudi program dela. Pričakujemo, da bo na podlagi mnenja, ki smo ga pridobili z ministrstva za javno upravo, župan čim prej sklical nadaljevanje seje," pravi Krašna.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik svojih postopkov ni želel komentirati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  28 .06. 2023 ob  18: 00
-1
Ma kaj ta star članek še koga zanima?
Silvana63 |  27 .06. 2023 ob  10: 23
-3
Kot je videt in tudi slišat, se v Ankaranu vsi razumejo v ekonomijo in glej hudiča, noben nima končane ekonomije. Čudne stvari iz stranke, ki se kliče Vsi smo Ankaran (predlagam Vsi smo ekonomisti ali Vsi v Ankaranu za Prodanovo).
vseved |  27 .06. 2023 ob  07: 39
15
Žalostno, ampak zakaj Gregor ne pokaže podatkov?
Martin Kacur |  26 .06. 2023 ob  16: 51
-10
Rompi bale, so se zbudile. Zdaj se bomo pa ukvarjali sami s sabo.