Mladi za učinkovite ukrepe v okviru Jamstva za mlade

Slovenija

Mladi od pristojnih pričakujejo, da se bodo problematike brezposelnosti mladih lotili premišljeno in odgovorno, je bilo slišati na današnji okrogli mizi o Jamstvu za mlade v okviru Študentske arene v Ljubljani. Ministra za delo in za izobraževanje, Anja Kopač Mrak in Jernej Pikalo, sta napovedala več ukrepov, ki naj izboljšajo zdajšnje stanje.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je dejala, da so se države članice EU zavezale, da v okviru Jamstva za mlade vsaki mladi brezposelni osebi v štirih mesecih ponudijo zaposlitev, izobraževanje ali vajeništvo.

Karierni in regijski centri

Na ministrstvu za delo želijo vzpostaviti preventivne ukrepe že v času šolanja. "Tu so pomembni vseživljenjski karierni centri, ustanoviti želimo regijske centre in krepiti vlogo univerz na tem področju," je dejala.

Številni ukrepi se bodo po njenih besedah nanašali tudi na čas, ko je mlad človek že prijavljen kot brezposelna oseba. Zlasti bodo ti ukrepi povezani s spodbudami delodajalcem, kar se je po besedah ministrice izkazalo kot najbolj učinkovito.

Med pomembnimi ukrepi je napovedala tudi približno 5000 plačanih pripravništev za vsa področja, kjer je zakonska potreba po opravljenem pripravništvu.

Dokument Jamstva za mlade, ki naj bi bil sprejet do konca leta, mora biti po njenem opozorilu pripravljen medresorsko. "Moramo povezati tako sektor zaposlovanja kot izobraževanja in gospodarstva. Samo s to povezavo lahko dosežemo pričakovane rezultate," je dejala.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se bo v program Jamstva za mlade vključevalo na več področjih, tako med drugim glede kariernih orientacij, je povedal minister Jernej Pikalo.

Beleženje neformalnih kompetenc

Ministrstvo, ki ga vodi, med drugim pospešeno razvija možnosti za formalno beleženje neformalnih kompetenc. Vzpostaviti želi enotno dijaško in študentsko izkaznico, izboljšati kakovost izobraževanja ter omejiti fiktivne vpise, s programom Erasmus Plus pa želijo krepiti mobilnost mladih, je poudaril.

Predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc je poudarila, da morajo mladi sodelovati pri uresničevanju in dopolnjevanju dokumentov, ki se nanašajo nanje, tako tudi programa Jamstva za mlade. "Želimo sodelovati, biti slišani in upoštevani, dokumenti pa naj prispevajo k izboljšanju stanja, v katerem mladi danes so," je dejala.