MINISTRI BODO ZNOVA RAZPRAVLJALI: Poklukar z italijanskim in hrvaškim kolegom o migracijah in nadzoru na mejah

Slovenija

Notranji minister Boštjan Poklukar se bo v Gorici danes udeležil srečanja notranjih ministrov Italije, Slovenije in Hrvaške, ki ga tokrat gosti italijanski kolega Matteo Piantedosi. V ospredju srečanja bodo migracije in nadzor na mejah. Poklukar se bo nato s Piantedosijem na slovenski strani meje sestal še na dvostranskih pogovorih.

Do srečanja notranjih ministrov Italije, Slovenije in Hrvaške, ki ga v italijanski Gorici tokrat gosti Piantedosi, prihaja po vrsti podobnih srečanj treh ministrov v preteklih mesecih, z zadnjim takšnim marca na Brdu pri Kranju.

Ministri bodo znova razpravljali o dogajanju na zahodnobalkanski migracijski poti, nadzoru na notranjih mejah in sodelovanju pri preprečevanju neregularnih migracij.

Italija je oktobra lani vzpostavila notranji nadzor na meji s Slovenijo in ga konec maja podaljšala še za šest mesecev, enako pa je nato Slovenija storila na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Kot je v luči srečanja pred dnevi pojasnil Poklukar, bodo govorili tudi o tristranskih mešanih policijskih patruljah, ki bi pomagale pri nadzoru zunanje schengenske meje na Hrvaškem. Slovenija je v teh patruljah pripravljena sodelovati, je pojasnil minister, ob tem pa ocenil, da Hrvaška na to še ni pripravljena in da pričakuje dodatna pojasnila kolega Davorja Božinovića glede tega.

Poklukar je sicer na zadnjem srečanju ministrov na Brdu pri Kranju ocenil, da bi bile lahko patrulje alternativa nadzoru na notranjih mejah, ki ga izvajata Italija in Slovenija.

Poklukar bo po tristranskih pogovorih italijanskega kolega Piantedosija popoldne gostil še na dvostranskem srečanju, v ospredju katerega bo krepitev odnosov med ministrstvoma in policijama obeh držav, so pojasnili v Ljubljani. Poklukar je nedavno sodelovanje z Italijo na področju notranjih zadev označil kot odlično.

Ministra se bosta najprej sešla v Novi Gorici, kasneje pa obiskala še italijansko kostnico nad Kobaridom, kjer bosta položila venec padlim vojakom iz prve svetovne vojne in si ogledala muzej v Kobaridu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .06. 2024 ob  12: 07
Napaka tisočletja je bila ko smo spustili hinavske hrvate v Unijo!