MELONIJEVA VZTRAJA PRI NASLAVLJANJU V MOŠKI OBLIKI: "V njeni politiki ni pravega priznanja žensk niti v besedah niti v dejanjih"

Svet

Giorgia Meloni, prva ženska na čelu italijanske vlade, vztraja, da jo v uradni komunikaciji naslavljajo v moški slovnični obliki. Tudi v sporočilih za javnost piše, da gre za sporočilo "tiskovnega urada predsednika Giorgie Meloni" ali "kakor je izjavil predsednik sveta ministrov ...", danes piše italijanski časnik La Repubblica.

Na spletni strani italijanskega ministrstva za javno upravo so sicer objavljani odlomki iz publikacije Priporočila za neseksistično rabo italijanščine iz leta 1987, v katerih je na strani 112 zapisano, da je pravilna raba "predsednica Maria Rossi" in ne "predsednik Maria Rossi". A dokument določa tudi, da ob eksplicitni želji za uporabo moške oblike ta ni slovnična napaka.

V italijanščini je sicer beseda za predsednika oz. predsednico enaka, in sicer presidente, slovnični spol določa le člen - v primeru moškega spola il, v primeru ženskega pa la.

Claudio Marazzini, predsednik ustanove Accademia della Cruscaa, ki se ukvarja izključno z jezikoslovjem in filologijo italijanščine, po drugi strani poudarja, da je zakonita ženska slovnična oblika in četudi Meloni želi, da jo naslavljajo v moški obliki, lahko vsakdo izbere tisto obliko, ki jo želi.

Nekdanje predsednice poslanske zbornice Laure Boldrini, ki se bori, da bi položaju žensk posvetili več pozornosti, poteza Meloni ne preseneča. "Njena stranka se imenuje Bratje Italije, vse se vrti okoli moških, v njeni politiki ni pravega priznanja žensk niti v besedah niti v dejanjih," je po pisanju časnika dejala poslanka iz vrst Demokratske stranke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija