MANJ SMRADU IN HRUPA: V centru Kopra uredili prvo podzemno zbiralnico odpadkov (FOTO)

Koper

Staro mestno jedro Kopra se lahko pohvali s prvo podzemno zbiralnico odpadkov, ki jo je Javno komunalno podjetje Marjetica Koper uredilo na Mladinski ulici 8. S tem uvaja nov, tehnološko napreden in visokokakovosten standard ravnanja z odpadki, ki prinaša številne prednosti. Nov podzemni ekološki otok med drugim umika odpadke s površja in prispeva k učinkovitejši rabi dragocenega prostora, ki so ga do zdaj zasedali klasični zabojniki. Podzemno zbiralnico odpadkov so sicer že pred časom kot prvi v občini dobili v Olmu.

Podzemni ekološki otok na Mladinski ulici 8 je prva tovrstna zbiralnica v starem mestnem jedru Kopra z v celoti vkopanim volumnom zabojnikov, so sporočili s koprske občine. Gre za sklop petih zabojnikov v velikosti pet in tri kubične metre, v katere stanovalci celotne Mladinske ulice, Muzejskega trga (št. 4, 6 in 7), Kidričeve ulice (št. 2, 4, 6, 8, 10, 12 in 14), Belvederja (št. 4, 4a, 4B, 6 in 8) in Verdijeve ulice (št. 1, 1a, 3, 5, 7, 7a, 9, 9a in 11) že odlagajo plastično embalažo, papir in kartonsko embalažo, biološke odpadke, mešane komunalne odpadke ter steklo. Ekološki otok lahko uporabljajo tudi gospodinjstva in prebivalci mestnega jedra, ki stanujejo v bližini.

"Podzemne zbiralnice odpadkov so še posebej dobrodošle v urbanih središčih, saj zasedajo manj prostora kot klasični zabojniki. Videz novega ekološkega otoka je skladnejši z okolico, manj bo tudi neprijetnih vonjav. Ker je nadzemni del zbiralnic nižji od prejšnjih zabojnikov, bo njihova uporaba lažja predvsem za starejše, gibalno ovirane osebe in otroke. Večji volumen zbiralnic in inovativen sistem za spremljanje polnosti prispevata k prometni razbremenitvi, saj zmanjšujeta pogostnost komunalnih odvozov in hrup, ki ga ob prevzemu odpadkov povzročajo tovornjaki," še poudarjajo na občini.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in direktor Marjetice Koper Davor Briševac soglašata, da je uporaba novega ekološkega otoka zagotovo prvi korak k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki in večji skrbi za zdravo okolje. Ker ima tak način zbiranja odpadkov več prednosti, ga načrtujejo tudi drugje po občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  19 .05. 2022 ob  20: 39
Pohvalno. Lepa resitev
Piero Panin |  19 .05. 2022 ob  19: 33
Smeti so smeti,morda imajo ti podzemni prezracevanje..
Ajde lahko je pokrov morda obdan z tesnilom da ne uhajajo plini.
Edino kar je dobro da ne vidis vec kant
Kush |  19 .05. 2022 ob  19: 19
Dolgo je rablo ja da se je postavilo kaj takega kar npr Ljubljana že leta in leta
Fošina |  19 .05. 2022 ob  17: 04
@Istriano

Ceno javnih storitev javna podjetja ne morejo določati sama, ampak jim mora ceno odobrit občinski svet v našem primeru. Torej čisto drugače kot v zasebnem sektorju. Če občinski svet odloči, da mora cena položnic ostati enaka, ne glede na to, da je šlo vse ostalo, vključno z energenti, vsaj za tretjino gor, potem bo imelo javno podjetje izgubo in ustanovitelj jo bo moral pokrit. To pa ne pomeni, da javno podjetje hkrati ne bi smelo izboljševati svojih storitev. Ti podzemni smetnjaki so zelo dobra pogruntavščina.
Istriano |  19 .05. 2022 ob  15: 58
-4
Marjetica že zadnjih nekaj let dela izgubo. Kaj ne bi bilo prvo bolje sanirati finance in bi šli potem v investicije. Vsaj tako je pri nas v gospodarstvu.