Luka Koper zaradi naravne katastrofe zaenkrat ni utrpela poslovne škode

Zaradi naravne nesreče v Luki Koper od petka do srede niso mogli naložiti oz. razložiti okoli 175.000 ton tovora. Kljub temu predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič poudarja, da zaenkrat niso utrpeli poslovne škode, saj do zdaj ni bilo nobene preusmeritve tovora na druga pristanišča. SŽ so medtem vzpostavile železniško povezavo prek goriške proge.

Koprsko pristanišče je od četrtka zvečer, ko gre za železniško povezavo, odrezano od sveta, tako da v tem času niso uspeli naložiti oz. razložiti 4100 vagonov ali približno 175.000 ton tovora. Glede na stanje na terenu, ki se sicer dnevno spreminja, in na informacije Slovenskih železnic (SŽ) pa v Luki Koper pričakujejo, da bodo konec tedna vendarle spravili v tek vse ustavljene vlakovne kompozicije.

Na fotografiji: predsednik uprave Slovenskih železnic, Dušan Mes in Gašpar Gašpar Mišič, predsednik uprave Luke Koper

Vzpostavili povezavo do Luke Koper preko goriške proge

Slovenske železnice so minulo noč uspele vzpostaviti povezavo do Luke Koper preko goriške proge, po kateri lahko sicer pripeljejo le štiri do pet vlakov dnevno. Po tej progi so do današnjega jutra pripeljali vlak za kontejnerski terminal in prazni vagoni za premogovni terminal ter iz Luke odpeljali štiri vlakovne kompozicije z gorivom, premogom in glinico ter prazne vagone za avtomobile. Po zagotovilih SŽ naj bi najpozneje do petka ponovno vzpostavili tudi progo Koper - Ljubljana, na kateri bodo prav tako vozili z dizelskimi lokomotivami, so v sporočilu za javnost navedli v Luki.

Gašpar Mišič: Luka zaenkrat ni utrpela poslovne škode

Ob tem je predsednik uprave koprske družbe Gašpar Gašpar Mišič poudaril, da Luka zaenkrat zaradi naravne nesrečen ni utrpela poslovne škode, saj do zdaj ni bilo nobene preusmeritve tovora na druga pristanišča. Obljubil je tudi, da bodo zagotovili dostavo blaga in s tem potrebe proizvodnih obratov na ključnih trgih.

V Luki so v tem času na prvo mesto postavili povečanje prometa na področju kamionskih prevozov. Na kontejnerskem terminalu so tako nemudoma zagotovili pretovor na tovornjake 24 ur dnevno ter ministrstvo za infrastrukturo in prostor prosili, da zaradi izrednih razmer odpravi omejitev tovornega prometa ob koncu tedna. Z ministrstva so danes v vednost prejeli dopis, naslovljen na ministrstvo za notranje zadeve, v katerem jih ministrstvo za infrastrukturo opozarja na okrepitev števila tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, prihodnji konec tedna.

Zagotovili so dodatna parkirna mesta za tovornjake

Da bi zagotovili nemoten prevoz tovornjakov in se izognili cestnemu zamašku ter za sprostitev železniškega prometa so v Luki zagotovili tudi dodatna parkirna mesta za tovornjake znotraj pristanišča ter parkirna mesta oz. izločanje tovornjakov, namenjenih v pristanišče, na območju obrtne cone na Srminu. Poleg tega so v sodelovanju s koprsko policijsko upravo in redarsko službo Mestne občine Koper zagotovili pomoč pri morebitnem odstranjevanju ledu oz. snega z vagonov in pomoč železnicam pri izvajanju premika vagonov. Poleg tega skrbijo tudi za ohranjanje pretočnosti na območju koprskega železniškega vozlišča.

Ob tem se je Luka aktivno vključila v reševanje življenj ljudi in posledic nesreč z zagotovitvijo opreme in pomoči svojih poklicnih gasilcev.

Deli novico:

Nima pojma |  06 .02. 2014 ob  21: 00
In to naj bi bil direktor Luke. Tip nima pojma. Je samo maneken, ki se rad slika in nastopa pred kamero. To, da se bo v Luki delalo noč in dan, nedelje in praznike, da se nadoknadi zamujeno, ni škoda po njegovem, A nadure bo plačal kdo?
BODI PRIPRAVLJEN NA TO POSLEDICE .... |  06 .02. 2014 ob  20: 18
NIKOLI NE VEŠ KAJ TE ČAKA .... MORJA VAL ....... LAHKO PRESNETI NARAVA DELA PO SVOJE.
NE HVALI SE O TEM ..... RAZMIŠLJAJ KO BO PREPOZNO ........ BODI HUMAN ČLOVEK??
prostovoljci |  06 .02. 2014 ob  19: 24
Sredi dneva,vi pa,Vsevedni,,misko,drago škifo. na netu kašljate o pantaganah,javite se na prostovoljstvo v postojni in vam ne bojo sle neumnosti pod clanki.
Drago |  06 .02. 2014 ob  15: 33
Zdaj se vidi, da je nesposoben. Luka je blokirana s kontejnerji, odpreme ni, ker ni dostave, njegov in Topičev sistem nabave blokira Luko po drugi strani. Nadzorniki zmigajte se, da ne bo prepozno.
Miško |  06 .02. 2014 ob  14: 09
Delaš sramoto sam sebi in tudi podjetju. Tvoj nivo je mešetarjenje z nepremičninami in nategovanje kupcev, tako kot takrat ko si začel. Ne vem zakaj se trudiš. Oziroma lahko predvidevam. Zoki is out, Faraon Popo pa še ne. Samorastnik my ass. Gospodarji se ti menjujejo, le ti ostajaš Mišek, dear Nedeljko:)
Vseved |  06 .02. 2014 ob  13: 46
Samo analfbet na področju ekonomije lahko izusti, da Luka Koper d.d. zaradi žleda ni utrpela gospodarske škode. Kaj pa to, da vlaki niso pripeljali blaga, ki bi ga pretovorili. Mislim, da naš GGM res mima pojma.