LUCIFER IN PEKLENSKE VROČINE: Prihaja afriški anticiklon, z njim pa temperature do 40 stopinj Celzija

Slovenija

Vročinski val imenovan Lucifer povzroča meteorološki pojav, anticiklon, ki se premika iz Afrike in potiska topel zrak nad italijanski polotok. Vrhunec bo v sredo, ko bo zajel Balkan, ponekod tudi Slovenijo.

Vročinski val bo trajal cel teden, na Hrvaškem bodo temperature presegle 40, v Sloveniji pa 37 stopinj Celzija. Zaradi vlage v zraku, lahko pričakujemo tudi močnejše nevihte. 

Arso je izdal oranžno opozorilo, pri čemer so dodali, da bo do sredine tedna sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev

V sredo se bo nadaljevalo vroče poletno vreme, zapihal bo jugozahodni veter. Zvečer bodo krajevne vročinske nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami.

Srbski meteorolog Ivan Ristić je na svojemu Facebook profilu zapisal, da bodo v sredo in četrtek zaradi afriškega anticiklona temperature najvišje, vendar šele v nedeljo se bo pojavil Lucifer in z njim temperature čez 40 stopinj Celzija.

IRIE model GFS init - AFRIČKI anticiklon donosi porast temperature u sredu i četvrtak, 12. i 13. jula prvi pik toplotnog...

Posted by Ivan Ristic on Nedjelja, 9. juli 2023.

Visoke temperature lahko povzročajo zdravstvene težave ljudem, še posebej ranljivim skupinam, kot so majhni otroci, kronični bolniki, starejši in ljudje, ki delajo na prostem, nikar ne pozabite tudi na živali. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija