LEVICA NI ZADOVOLJNA S PREDLOGOM MINISTRSTVA: Pričakuje nekaj dodatnih pojasnil

Slovenija

Minister za zdravje Aleš Šabeder je poslancem Levice danes predstavil model ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga predlaga ministrstvo in ki mu je zeleno luč prižgala tudi koalicija. V Levici so do predloga kritični, saj da ni solidaren, ob tem pa tako v stranki kot na strani ministrstva napovedujejo nadaljevanje pogovorov.

Matej Tašner Vatovec

Kot je po srečanju v izjavi za medije izpostavil vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, je predlog ministrstva za zdaj "idejni koncept, ki nima nobene oblike v zakonskih členih". Glavna kritika leti predvsem na višino premije, ki bi bila sprva enaka za vse.

Po predlogu ministrstva bi ukinitev dopolnilnega zavarovanja, s katero se v koaliciji sicer strinjajo, namreč reševali v dveh korakih. V prvem bi pobiranje prispevka, ki bi bil v tej fazi še enak za vse, prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v naslednjem pa bi pripravili progresivno oziroma solidarnostno lestvico pri pobiranju prispevka.

Vatovec ob tem opozarja, da bo takšno lestvico zelo težko uskladiti. "Predlog, ki smo ga pripravili v Levici, je dovolj trden, da bi prestal to izkušnjo in bi že takoj, ko bi dopolnilno zavarovanje prenesli v obvezno, imel solidarnostno noto," je ocenil.

Levica je svoj predlog sprememb zakonodaje brez podpisov koalicijskih partnerjev v DZ vložila konec septembra. Ta predvideva prenos dopolnilnega zavarovanja v obveznega, hkrati pa tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev.

Ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja bo namreč treba zagotoviti izpad okoli 500 milijonov evrov. "Najti moramo rešitev, da bo sistem vzdržen in bo zagotovil dovolj sredstev v zdravstvenem sistemu, torej najmanj toliko, kot smo jih nabrali z zdajšnjo obliko dajatve, ali več," je poudaril minister Šabeder.

Po njegovih besedah imajo na ministrstvu več izračunov, ki kažejo, da bi po njihovem predlogu zbrali celo nekoliko več denarja in bi lahko tudi znižali višino premije. V skupino zavezancev namreč vključujejo tudi tisti del populacije, ki danes nima urejenega dopolnilnega zavarovanja. Takih naj bi bilo okoli 120.000.

Prvi korak, torej prenos pobiranja prispevka na ZZZS, bi lahko bil po napovedih ministra pripravljen novembra oziroma še letos, določitev solidarnostne lestvice pa poleti prihodnje leto, skupaj z novim predlogom zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ob tem je Šabeder poudaril, da časovnica en mesec več ali manj pri sprejemanju takih odločitev ne sme igrati odločilne vloge, saj je k temu treba pristopiti razumno in pragmatično. "Tukaj nimamo popravnega izpita," je opozoril.

Na vprašanje, koliko bi bili po predlogu ministrstva dodatno obremenjeni delodajalci, je Šabeder pojasnil, da gre za pobiranje prispevka iz neto plače.

Na današnjem sestanku so se dogovorili, da bodo usklajevanje o predlogih nadaljevali v kratkem. Po besedah Vatovca od ministrstva pričakujejo nekaj dodatnih pojasnil. Na vprašanje, ali se bodo torej pogajali o obeh predlogih, je odvrnil, da "primarno še vedno o naših zakonih". Priznava sicer, da je zelo težko pričakovati, da se predloga uskladi, a bodo to poskušali doseči.

Po besedah Vatovca je pri predlogih Levice ključno zapreti višine prispevnih stopenj. Med drugim bi za eno odstotno točko prispevno stopnjo dvignili zaposlenim, delodajalcem pa za 1,6 odstotne točke, je razvidno iz predloga, vloženega v parlamentarni postopek.

Levica končne odločitve o tem, ali bo prekinila sodelovanje z manjšinsko vlado, do katere je vse bolj kritična, še ni sprejela. Če bodo uspeli sprejeti ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje po modelu Levice, pa bo to, kot pravi Vatovec, znak, da se s to vlado še da pogovarjati.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  08 .10. 2019 ob  14: 52
BLIŠČ IN BEDA

Veliko vprašanje je, koliko denarja se bo poleg 8,5%, ki ga potrošniki "prostovoljno" plačujemo ZZZS na vsaki sklenjeni polici avtomobilskega zavarovanja, potrebno vplačevati, da bo tak sistem vzdržal vse stroške, ki nastajajo in se še bolj enormno povišujejo v zdravstveno vzdržnem sistemu Slovenije?

8,5%

Ob tem se je potrebno posebej zavedati, da se na VSEH policah obveznega avtomobilskega zavarovanja že tako ali tako plačuje 8,5% DPZP (davek od prometa zavarovalnih poslov) dodatno ZZZS še 8,5%. Tako na policah med drugim drobnim tiskom piše: " Vnaprejšnja pavšalna odškodnina za stroške zdravljenja po 18.členu ZOZP v višini 8,5% se odvede ZSSS."
Tako, da vsi zavarovanci avtomobilskega zavarovanja že sedaj plačujemo tudi ta poseben 8,5% davek od vseh polic, ki se odvede ZZZS, ne da bi nas kdo kaj posebej vprašal, tako, da bi lahko rekli, da se zadeva (za)kriva pred samimi zavarovanci, saj je o teh posebnih dajatvah, seznanjem le malokateri podpisnik zavarovalne police?
Poleg tega, pa v tem primeru zavarovalnice nastopajo, kot posredniki oziroma "inkasanti" tega denarja, ki ga v bistvu plača vsakokratni zavarovanec, le da ga oni samo prenakažejo na ZZZS!
Zato bi enkrat že javno in transparentno prikazali vse vire sredstev, ki se zbirajo na ZZZS in tudi koliko deleža le-teh se porabi za namensko plačane stroške zdravljenja s strani vseh slovenskih zavarovalnic, ki jim nakazujejo ta denar!

Poleg vsega tega, pa bo potrebno preračunati vsa bodoča odpuščanja in prezaposlitve v zavarovalniški panogi, ravno zaradi ukinjanja dodatnega zdravstvenega zavarovanja, saj je v portfelju Adriatic Slovenice d.d. odpade na dodatno zdravstveno zavarovanje, približno tretjina zbrane letne premije, v primerih Triglav zdravstvene zavarovalnice d.d. ter Vzajemne d.v.z. pa je situacija še veliko bolj kritična. Pa ne po svoji krivdi zaradi nedela ali neaktivnosti, marveč zgolj in samo zaradi politike.

DOPUNSKO

Na Hrvaškem stane dopunsko zdravstveno zavarovanje 70 kun, kar pomeni 9,33 €, pri nas pa 35,55 € na Triglavu zdravstvena zavarovalnica d.d., Vzajemni d.v.z. pa z dovoljenim maksimalnim 3% popustom pa 34,60 € in na Adriatic Slovenica Skupina Generali d.d. pa še vedno 31,98 €.
To, da bo novi prispevek sprva enak za vse, bo težko držalo, ker bi s tem kršili zakon, saj morajo tisti, ki niso še bili zavarovani 1 leto ali več let, za vsako nezavarovano leto plačati po 3% višje zavarovanje in to do konca zavarovane dobe.
osiguranje.hr/Cl...aspx?20089

ZZVZZ

Po določbah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - ZZVZZ je tako potrebno vsako nezavarovano leto doplačati na določeno osnovno ceno prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja še 3% od 01.01.2006, ko so se taka določila začela uporabljati. Tako znaša teoretično možno skupno povišanje osnovne premije za kar 80%, v letu 2011 smo tako že pri 15% doplačila!
uradni-list.si/1...vilka=3075

DOPLAČILO ZA NEZAVAROVANOST:
1 leto - 3%
2 leto - 6%
3 leto - 9%
4 leto - 12%
5 leto - 15%
6 leto - 18%
7 leto - 21%
8 leto - 24%
9 leto - 27%
10 leto - 30%
11 leto - 33%
12 leto - 36%
13 leto - 39%
14 leto - 42%
15 leto - 45%
16 leto - 48%
17 leto - 51%
18 leto - 54%
19 leto - 57%
20 leto - 60%
21 leto - 63%
22 leto - 66%
23 leto - 69%
24 leto - 72%
25 leto - 75%
26 leto - 78%
27 leto in več - 80%
* V izračunu se upoštevajo vsi dnevi po 01.01.2006, ko je bil zavarovanec zavezanec za plačilo doplačil, a ni imel veljavnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri nobeni od zavarovalnic. V izračunu se ne upošteva obdobja pred potekom enega leta od dne, ko je zavarovanec postal zavezanec za plačilo doplačil in v tem obdobju ni imel veljavnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Število polnih nezavarovanih let je celi del količnika števila vseh nezavarovanih dni in števila 365,25.
Zavarovalnice izračunajo doplačilo na premijo na podlagi pisnih ali elektronskih dokazil o dobi kritja pri zavarovalnicah, v katerih je bil zavarovanec že zavarovan ter pismenega ali elektronskega dokazila ZZZS o skupni dobi, ko je bil zavarovanec zavezanec za plačilo doplačil.


BOB DNEVA

"Prepričan sem, da je mogoče danes za denar, ki se vrti v zdravstvu, dobiti več, zato prenehajmo razmišljati o ukinitvah zavarovanj in se pogovarjajmo, kako dati za ta denar našim prebivalcem več."
Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemne
Sobota, 14. september 2019
vecer.com/vecerp.../bob-dneva
Lili |  08 .10. 2019 ob  10: 38
Ma kdo je ta levica? To je eno navadno populistično nakladanje, po vzoru stranke komunistične partije pred drugo svetovno vojno..ko jih je bilo za vzorec in so potem z populizmom, ki je lepo legel v času krize, rastli in potem vemo kako je šlo naprej...
Kaj oni vodijo vlado ali kaj? Zakaj imajo toliko prostora v medijih? Se vprašate dragi moji sodržavljani? Zakaj njihove floskule non stop poslušamo in beremo povsod, od ostalih pa kot da jih ni... ?
vseved |  08 .10. 2019 ob  08: 45
Levico moti ker je višina prispevka enaka za vse državljane , ne moti pa je, da imamo vsi enake pravice ne glede na status in premoženjsko stanje. Bo levica predlagala tudi različne cene vode,elektrike, javnega prevoza, hrane , bencina ?