LETNI NAGOVOR PUTINA: Opozoril je na možnost uporabe jedrskega orožja (FOTO, VIDEO)

Svet

Vladimir Putin je predstavil svoj 19. letni nagovor o stanju v državi, ki je potekal v Moskvi. Govor, dolg dve uri, je začel s pozivom k izboljšanju zdravja državljanov, s ciljem podaljšati pričakovano življenjsko dobo do leta 2030 s sedanjih 73 na 78 let. Državljanom je ponovno priporočil staro geslo iz sovjetskih časov: "Nehajte piti, začnite smučati." Obenem je v govoru izrazil kritiko do Zahoda, ki ga je obtožil uničevanja Rusije.

Govor, predvajan tudi v kinodvoranah in na ogromnih zaslonih po ulicah Moskve, je označil kot vpogled v prihodnost. Putin je poudaril, da se bo osredotočil na domačo politiko, a hkrati izrazil podporo Rusiji brez omembe Ukrajine. Po začetnih minutah govora je sledila minuta molka za padle ruske vojake.

Omenil je, da so ruska podjetja v zadnjih dveh letih namenila milijone rubljev za dobrodelne namene, dokaz, da imajo vojaki podporo države. Kljub označitvi vojne v Ukrajini kot "posebne vojaške operacije" je poudaril povečanje bojnih zmogljivosti oboroženih sil.

Nesmiselne trditve o morebitnem napadu Rusije na Evropo je zavrnil, vendar opozoril na možnost uporabe jedrskega orožja v primeru zahodne agresije. Spomnil se je 10. obletnice priključitve Krima, poudaril pomen enotnosti in izrazil neomajno pripravljenost na vsak izziv.

Glede gospodarstva je Putin izpostavil rast ruskega BDP-ja, pohvalil domače gospodarstvo in napovedal nižje davke za mala in srednje velika podjetja. Kljub pomanjkanju delovne sile zaradi vojne v Ukrajini je poudaril, da je Rusija največje gospodarstvo v Evropi in peto na svetu.

Politčno enotnost je označil za ključni steber Rusije, zavrača vsakršno vmešavanje v notranje zadeve države. Putin je obtožil Zahod, da skuša uničiti Rusijo in ruski narod ter kritiziral ZDA, ki naj bi si prizadevale za oboroževalno tekmo.

Kot enega ključnih izzivov je izpostavil spodbujanje družinskih vrednot in povečanje rojstev. Do leta 2030 želi zagotoviti stabilno rast rodnosti. Obljubil je finančno pomoč mladim družinam, zvišanje denarnih izplačil materam in nove davčne olajšave za družine z več otroki. Poudaril je, da Rusija ostaja steber tradicionalnih vrednot.

Napovedal je tudi investicije v izobraževanje, izgradnjo novih vrtcev in šol, ter višje plače za učitelje. Prizadeval si bo za hitro internetno omrežje po vsej državi ter samozadostnost Rusije na področju umetne inteligence.

V zaključku je Putin še enkrat pozval k zdravem življenjskem slogu z geslom "Nehajte piti, začnite smučati." Letošnji govor se je osredotočil na domače zadeve, ob tem pa izrazil odločenost Rusije, da se sooči z izzivi in ohrani enotnost ter neodvisnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  01 .03. 2024 ob  08: 11
10
Še malo bodo Makron, Von der Lajdra, in ostali bolniki kokodakali in sanjali o napadu na rusijo, pa bo Putin res zbombardiral svet.In potem se bomo spet vsi čudili kaj se je zgodilo.