KVALITETA ŽIVLJENJA V TRSTU IN GORICI PADA: Obe sosednji mesti z občutno slabšimi ocenami

Svet

Najvišja kakovost življenja v Italiji je po najnovejši raziskavi v Vidmu oziroma Videmski pokrajini, medtem ko je Trst z lanskega sedmega mesta zdrsnil na 12., Gorica pa z 19. na 28. mesto med 107 italijanskimi pokrajinami.

V Italiji je kakovost življenja najboljša v Vidmu (it. Udine), izhaja z lestvice, ki jo je objavil italijanski časnik Il Sole 24 Ore. Videmska pokrajina je glede na lani pridobila enajst mest na lestvici, medtem ko je Trst z lanskega sedmega mesta zdrsnil na 12., Gorica pa z 19. na 28. mesto med 107 italijanskimi pokrajinami.

Na drugem mestu lestvice je lanska zmagovalka, pokrajina Bologna, tretji pa je Trento. Na zadnjih treh mestih so južnoitalijanski pokrajini Neapelj in Caltanisetta ter Foggia na Siciliji, ki so se na repu znašle po zaslugi kriminala in brezposelnosti. Prestolnica Rim se je letos uvrstila na 35. mesto.

Razvrstitev temelji na 90 statističnih kazalnikih kakovosti življenja, razdeljenih v šest makrokategorij: bogastvo in potrošnja, poslovanje in delo, okolje in storitve, demografija in družba, pravosodje in varnost ter kultura in prosti čas.

Videmska pokrajina se je na prvo mesto tradicionalne, že 34. lestvice časnika tokrat uvrstila prvič. Na vrh se je povzpela zaradi dobrih rezultatov glede na več kazalnikov. Tako je na prvem mestu glede na indeks kakovosti življenja žensk in na osmem mestu po indeksu, ki meri kakovost življenja otrok. Je tudi rekorderka v številu telovadnic, plavalnih bazenov in wellness centrov. Izstopa tudi po nizki pogostosti požarov, kibernetskega kriminala in tatvin avtomobilov ter relativno majhnem deležu družin z dohodkom pod 7.000 evrov in podjetij v stečaju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija