Koprčanom in Ankarančanom nove razgradljive vrečke

Ankaran

Pošta Slovenije bo vsem gospodinjstvom Mestne občine Koper in Občine Ankaran, ki so vključena v sistem rednega odvoza odpadkov Komunale Koper, do petka dostavila zavojček 33 biološko razgradljivih vrečk iz koruznega škroba, ki so namenjene izključno biološko razgradljivim kuhinjskim odpadkom.

Vsaka vrečka v povprečju zadostuje za dva do tridnevno domačo uporabo, so sporočili iz Komunale Koper.

Ob tem poudarjajo, da je zelo pomembno, da se biološko razgradljivi kuhinjski odpadki zberejo samo v namenskih vrečkah, ki se zavežejo in odložijo v rjavi zabojnik, ki je namenjen izključno biološkim odpadkom. Biološko razgradljivih odpadkov ni dovoljeno odlagati v plastičnih vrečkah ali embalažah.

Splošno pravilo je, da v rjavi zabojnik v nobenem primeru ne odlagamo stvari, ki niso biološko razgradljive. Odpadke, ki so pravilno odloženi, lahko na naraven način, brez nadaljnje porabe energije predelamo v kompost, ki se vrača v naravo v obliki gnojila, ki zemlji vrača številne hranljive snovi.

Kaj odvržemo v zabojnike za biološko razgradljive odpadke?

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke tako odvržemo netekoče ostanke hrane, zelenjavne in sadne odpadke vseh vrst, čajne usedline in čajne filter vrečke, kavno usedlino in filter vrečke, jajčne lupine, pokvarjene prehrambene izdelke brez embalaže, kuhane ostanke hrane in gnilo sadje, steljo malih rastlinojedih živali, papirnate robčke, brisače in papirnate vrečke ter lesni pepel.

V večje rjave zabojnike na odjemnih mestih lahko odložimo tudi zeleni vrtni odpad, zlasti odpadno vejevje, travo, listje, staro zemljo lončnic, rože in plevel.

Kaj ne sodi v zabojnike?

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke pa ne sodijo cigaretni ogorki, plenice in higienski vložki, tekstil, usnje, gume in plute, mačji iztrebki in fekalije, mrtve živali, zdravila, maščobe ali odpadno kuhinjsko olje, surovo meso, vroč pepel in kosti, še opozarja komunala.

Deli novico:

bibi |  18 .03. 2015 ob  07: 31
Ko se je smetarina računala po kvadraturi stanovanja, ste se pa bunili, da hočete obračun na osebo. Sedaj vam tudi to ni prav. Več ločujte, pa bodo nižje položnice
@sveti jurij |  18 .03. 2015 ob  07: 19
ceno so dvignili že kašnih 4-5 let nazaj in to točno x3
IZOLA |  18 .03. 2015 ob  07: 11
To delajo v Izoli že nekaj let.
Ma ta Miško res kopira vse kar je. nanka ena iz njegovega kurnika.
Joža |  17 .03. 2015 ob  21: 00
Ni problem v vrečkah. Te so vsekakor dobrodošle.
Bistvo je v tem, da si jih plačujemo sami in ni treba za to slaviti Gašparja.
Cena za odvoz smeti je še vedno za 1/3 previsoka.
Nekje se mora najti denar za Rudonjo in Valenčiča.
@Ma |  17 .03. 2015 ob  18: 20
Tisti, ki kompostirate ne plačujete predelave bio odpadkov in ne dobiste vrečk. Nehaj pisat gluposti.
Ma |  17 .03. 2015 ob  16: 48
Miško/Popič, ma kan vi hitaste šolde!? Na vasi imamo svoje kompostnike oziroma gnoj. Vi bi mogli vsako družino-občane pisno vprašat kam odlagajo bio-odpadke in ali če te vrečeke res potrebujejo. Bi bilo bolje, če bi na vaseh imeli skozi postavljen kontenjer za kosovne odpadke, kateri bi bili rezevirani samo za krajane. Imaš par kosov ternita, par starih kant od barve-kaj se moramo zato vozit v Sv. Anton?
Pravica |  17 .03. 2015 ob  15: 32
Vrečke bile včeraj zataknjene v poštni nabiralnik ( ker v njega ne gredo ) - dež jih je veselo namakal. Kantica mi pride prav za odlaganje starega papirja - ko se napolni pa le tega oddamo v kontejner za papir. Drugače na kmetih biološke odpadke vržemo na gnoj - seveda kar ne pojejo živali ( odpadki od očiščene zelenjave, sadja , .... Prav zanima me s kakšnimi novimi idejami, projekti prideta ta vikend nazaj iz Miamija GGM in Popo ? Takoj v ponedeljek bo sigurno že sestanek na Komunali na katerem bodo vsepovprek letele ideje, ideje, ...
zelo lepa gesta |  17 .03. 2015 ob  13: 34
Ni treba vsako stvar skritizirat in iskat vedno dlake v jajcu! To je lepa poteza in pri nas smo res začeli biološko ločevat prav s tem, ko nam je bila od komunale vsakemu gospodonjstvu podarjena kantica in prvi zavoj razgradljivih vrečk. Že prej smo ločevali papir, steklo in plastiko, biološke odpadke pa smo kar "pomešali" med navadne odpadke. Tako da - POHVALNO!
Vprašanje |  17 .03. 2015 ob  12: 08
A ve kdo, če pod kuhano hrano spada tudi meso? Sicer meni se zdi da ne, ampak seeno vprašam.
Bole |  17 .03. 2015 ob  12: 00
-2
Ni pa nihče razmišljal, kako dati zavojček vreč v poštni nabiralnik...bistrumneži!
sveti jurij |  17 .03. 2015 ob  11: 54
-1
@bravo , kdaj so dvignili ceno?
ggm |  17 .03. 2015 ob  11: 14
To Miško!
1