KONEC NUTELLE? Francoski delavci blokirali proizvodnjo v največji tovarni priljubljenega namaza

Svet

Nezadovoljni francoski delavci v največji proizvodni enote Nutelle v Normandiji že teden dni blokirajo vstop in izstop tovornjakom iz tovarne, poroča ameriša tiskovna agencija AP. Proizvodnjo priljubljenega namaza so delavci, ki zahtevajo povišico in boljše delovne pogoje, že privedli do minimuma.

V proizvodni enoti v Normandiji dnevno proizvedejo 600.000 kozarcev priljubljenega namaza, kar predstavlja četrtino svetovne proizvodnje. Potem ko tamkajšnji delavci že šest dni motijo delo, je lastnik Nutelle Ferrero zaposlenim zagrozil s kaznimi. Družba in sindikati so sporočili, da je blokada skoraj popolnoma zaustavila proizvodnjo.

Grožnje uprave delavcev po poročanju AP niso prestrašile. V sindikatu Delavska sila so pojasnili, da v akciji sodeluje 160 od 350 zaposlenih. Ti zahtevajo 4,5-odstotno zvišanje plač, boljše pogoje dela in izplačilo enkratnega bonusa v znesku 900 evrov. "Gre za vojno, jeza zaposlenih se kopiči," izjavo sindikalnega aktivista Fabiena Lacabanna povzema agencija.

V podjetju pristajajo na 1,7-odstotno povišico za tiste z najnižjo plačo in enkratno izplačilo bonusa do 400 evrov, a sindikati vztrajajo, da znesek ni zadosten za osnovne življenjske potrebe. V sindikatu izpostavljajo tudi vse večji pritisk na zaposlene zaradi želje po večji produktivnosti. Ferrero je sporočil, da si prizadeva zaščititi zaposlene, ki ne stavkajo, prav tako obljubljajo nadaljevanje dialoga s sindikatom, a ne pred zaključkom stavkovnih aktivnosti. Vodstvo in predstavniki sindikatov naj bi se sestali 13. junija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  05 .06. 2019 ob  11: 27
Podjetje, ki dela milijone a nima za delavce...menjaj službo, kaj da ti rečem