KONČNO SLOVO OD VELIKANA FRANCOSKE POLITIKE: Pogreba se bo udeležil tudi Borut Pahor

Svet

V Franciji bodo imeli danes nacionalni dan žalovanja po smrti nekdanjega predsednika republike Jacquesa Chiraca, ki je v 87. letu starosti umrl v četrtek. Slovesne maše v spomin se bo ob še okoli 30 voditeljih držav udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Chiraca pa bodo popoldne pokopali v družinskem krogu.

Francozi so se od svojega nekdanjega predsednika, ki je Francijo vodil med letoma 1995 in 2007, množično poslavljali že v nedeljo. Več tisoč ljudi je obiskalo vojaško bolnišnico Hotel des Invalides, tradicionalno mesto slovesa za velike francoske državnike ali pomembne vojaške in druge osebnosti.

Slovo od Chiraca se bo nadaljevalo danes, ko bodo imeli v Franciji tudi nacionalni dan žalovanja. Osrednja spominska slovesnost bo potekala v pariški cerkvi Saint-Sulpice, ki jo po požaru katedrale Notre-Dame uporabljajo za glavne verske slovesnosti v francoski prestolnici.

Mašo bo vodil pariški nadškof Michel Aupetit, udeležili pa se je bodo tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in več nekdanjih predsednikov Francije. Prihod je napovedalo okoli 30 voditeljev drugih držav, med drugim ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in madžarski premier Viktor Orban. Med njimi pa bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Prišlo bo tudi več nekdanjih voditeljev evropskih držav, ki so države oziroma vlade vodili v času, ko je bil Chirac francoski predsednik, med drugim nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder in nekdanji španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Ob 15. uri je po vsej Franciji predvidena minuta molka. Obstal naj bi promet, vsaj javni, pa tudi sicer naj bi se življenje v državi v spomin na nekdanjega predsednika ustavilo, napoveduje francoska tiskovna agencija AFP.

Chiraca bodo nato pokopali na zasebni pogrebni slovesnosti na pokopališču Montparnasse. V grob ga bodo položili poleg njegove hčerke Laurence, ki je umrla leta 2016.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija