KMETIJSKI PRIDELKI LANI DRAŽJI ZA SKORAJ ČETRTINO: Najmanj se je podražilo sadje, najbolj pa so se podražili ti pridelki

Slovenija

Kmetijski pridelki pri pridelovalcih so se lani v primerjavi z 2021 v povprečju podražili za 24,4 odstotka, je objavil statistični urad. To je bistveno višja rast kot v 2021, ko so njihove cene zrasle za 9,1 odstotka. Skupna vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov se je medtem lani zvišala za 25,3 odstotka na 773,6 milijona evrov.

Cene rastlinskih pridelkov so se v povprečju dvignile za 17,5 odstotka. Najbolj so se podražila žita, za 54,8 odstotka, precej višje so bile tudi cene krompirja, ki so narasle za 38,1 odstotka.

Bistveno manj se je podražilo sadje, katerega cene so se v povprečju dvignile za 0,7 odstotka. Na dvig je najbolj vplivala višja cena grozdja za predelavo, podražila pa so se tudi namizna jabolka. Po drugi strani so bile cene zgodnjega sadja precej nižje kot pred enim letom.

Industrijske rastline pri pridelovalcih so se v povprečju podražile za 14,3 odstotka, k dvigu pa so največ prispevale višje cene oljnic, ki so se dvignile za 33 odstotkov. Zelenjadnice so bile dražje za 15,8 odstotka, vino pa za 10,0 odstotkov.

Cene živali in živalskih proizvodov so šle v povprečju navzgor za 29,2 odstotka. V letni primerjavi so se živali za zakol podražile v povprečju za 24,3 odstotka, živalski proizvodi pa za tretjino oziroma 33,5 odstotka. Od živali za zakol so se najbolj zvišale cene pri govedu, za 30,57 odstotka, višje pa so bile tudi pri prašičih (za 23,5 odstotka) in perutnini (za 15,9 odstotka).

Mleko pri pridelovalcih se je podražilo v povprečju za 38,9 odstotka. Za skoraj četrtino oz. za 24,2 odstotka je zrasla tudi cena jajc.

Ob višjih cenah je za 25,3 odstotka na 773,6 milijona evrov narasla tudi vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov.

Vrednost odkupljenih pridelkov v skupini živinoreja se je dvignila za 27,8 odstotka. Rast je bila najbolj izrazita pri vrednosti odkupljenega mleka, ki je bila izključno zaradi bistveno višje cene višja za 35,1 odstotka. Vrednost odkupljene živine je bila višja za 22,7 odstotka.

Pri pridelkih iz skupine poljedelstvo je bila vrednost odkupa višja za 21,9 odstotka. Vrednost odkupljenih zelenjadnic se je zvišala za 11,5 odstotka. Odkup pridelkov iz skupine sadjarstvo in vinogradništvo je vrednostno zrasel za 14,3 odstotka. Vrednost odkupljenega sadja in alkoholnih pijač se je prav tako zvišala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija