KMALU ZASLIŠANJA MINISTRSKIH KANDIDATOV: Še vedno ni znano, kdo bo nasledil Bobnarjevo

Slovenija

Premier Robert Golob je po današnji seznanitvi DZ z odstopom šolskega ministra Igorja Papiča in infrastrukturnega ministra Bojana Kumra v DZ vložil listo devetih ministrskih kandidatov, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Zaslišanja kandidatov pred delovnimi telesi DZ bodo potekala v četrtek in petek.

Spremenjen zakon o vladi namreč prinaša tri nova ministrstva, vodenje dveh od teh bosta prevzela Papič in Kumer, ki sta zato ob uveljavitvi zakona z dosedanjih funkcij odstopila in tako na resorjih opravljata le še tekoče posle. Papič je sicer kandidat za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Kumer pa za ministra za okolje, podnebje in energijo. Oba ministrska kandidata sodita v kvoto največje vladne stranke Gibanje Svoboda.

Kandidat za vodenje novega ministrstva za solidarnost prihodnost pa je Simon Maljevac iz Levice, sedanji državni sekretar na ministrstvu za delo.

Na listi ministrskih kandidatov, ki jih je premier poslal v DZ, so tudi štirje dosedanji ministri, ki jim je ob uveljaviti zakona prenehala funkcija, saj zakon njihovim ministrstvom prinaša spremembe dosedanjih področij oziroma preoblikovanje vladnih služb v ministrstva. Kandidati za ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan, za ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh in za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek bodo tako svoje načrte v DZ v tem mandatu predstavljali že drugič.

Predsednik vlade Golob je v DZ poslal tudi predlog za po odstopu Papiča in Kumra izpraznjeni mesti. Kandidatka za vodenje ministrstva za infrastrukturo je državna sekretarka Alenka Bratušek, kandidat za vodenje ministrstva za vzgojo in izobraževanje pa državni sekretar Darjo Felda.

Glede na razpored ministrskih zaslišanj, objavljen na spletni strani DZ, bodo v četrtek svoje načrte pristojnim delovnim telesom DZ predstavljali Felda, Bratuškova, Papič, Brežan in Stojmenova Duh, v petek pa Maljevac, Jevšek, Han in Kumer.

Ministri bodo v DZ najverjetneje zaprisegli na redni plenarni seji, predvidoma 24. januarja, je v današnji izjavi za medije napovedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Na seznamu ministrskih kandidatov pa še ni kandidata za vodenje ministrstva za notranje zadeve. Ministrski stolček na tem resorju je namreč po odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar ostal nezaseden, vodenje pa je začasno, za največ tri mesece, prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Premier Golob pa ima tako še dva meseca časa, da predlaga kandidata za novega notranjega ministra.

Premier je sicer danes dejal, da sta oblikovanje vlade po spremenjenem zakonu o vladi in iskanje novega ministra za notranje zadeve ločena postopka. Napoveduje, da si bodo za iskanje novega notranjega ministra vzeli toliko časa, kolikor ga bodo potrebovali, da bodo našli rešitev, s katero bodo zadovoljni. V igri je trenutno več imen, končnega favorita pa po Golobovih besedah še nimajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija