KITAJSKI VIRUS VZBUJA STRAH IN SE ŠIRI: Evropa povišala stopnjo tveganja!

Svet

Kitajske oblasti so prepovedale odhode vlakov in letal iz Wuhana, ki je v središču izbruha novega virusa. S tem ukrepom želijo preprečiti širjenje nalezljive bolezni, ki je do zdaj zahtevala 17 življenj, več sto ljudi je okuženih, razširila pa se je že tudi v druge države. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes sporočil, da je po izbruhu novega koronavirusa na Kitajskem, ki povzroča pljučno bolezen, povišal stopnjo tveganja za vnos virusa v Evropsko unijo z nizke na zmerno, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zunanje ministrstvo svetuje previdnost pri potovanjih na Kitajsko.

Oblasti v 11-milijonskem Wuhanu, ki je pomembno prometno vozlišče v osrednjem delu Kitajske, so prav tako začasno ustavile javne avtobuse in podzemno železnico, prebivalce pa pozvale, naj ne odhajajo iz mesta brez posebnega razloga.

Na Kitajskem se je s skrivnostnim virusom, ki so ga poimenovali 2019-nCoV, okužilo že več kot 570 ljudi, večina v Wuhanu. Žarišče izbruha je namreč na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri so prodajali ribe in divjačino.

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Tako kot sars se tudi ta virus lahko širi s človeka na človeka preko dihalnih poti.

Prebivalci Wuhana so svojo stisko ob ukrepih oblasti izrazili preko družbenega omrežja Weibo. Eden od njih je napisal, da je bil na robu solz, ko so bili razglašeni ukrepi, ki spominjajo na karanteno.

"Počutimo se, kot da je konec sveta," je zapisal drugi uporabnik omrežja, ki je izrazil zaskrbljenost, da bo v mestu zmanjkalo hrane in dezinfekcijskih sredstev.

Železniška postaja v Wuhanu je bila danes skoraj prazna, tam so bili samo delavci in nekaj ljudi, ki so čakali v vrsti za taksi. Vsi so imeli na obrazih maske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi primer virusa, ki povzroča pljučnico, so v Wuhanu potrdili 31. decembra. Od takrat so primere zabeležili tudi na Japonskem, v Hongkongu, Macau, Južni Koreji, na Tajvanu, Tajskem in v ZDA.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v sredo preložila odločitev, ali novi virus razglasiti za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Gre za redek ukrep, ki ga uporabijo samo pri najhujših epidemijah.

Posebni odbor WHO se bo znova sestal danes, potem ko je njegov vodja Didier Houssin sporočil, da so strokovnjaki razdeljeni glede razglasitve grožnje javnemu zdravju.

Kot so sporočili iz ECDC, ki ima sedež v švedskem mestu Solna, je zaradi povečanja potniškega prometa ob kitajskem novem letu konec meseca večja verjetnost, da se bo primer virusa s Kitajske pojavil tudi v EU. ECDC je doslej možnost vnosa virusa v Evropo ocenjeval kot nizko.

Direktorica ECDC Andrea Ammon je ob tem opozorila, da obstaja velika negotovost, kako usodna in smrtonosna je lahko bolezen, ki jo povzroča virus 2019-nCoV. "Nujno potrebujemo več epidemioloških podatkov, da bi lahko bolje razumeli virus," je še dejala.

Virus 2019-nCoV je do zdaj na Kitajskem zahteval 17 smrtnih žrtev. Primer virusa so doslej zabeležili tudi izven Kitajske, v Evropi se zaenkrat še ni pojavil.

Kot piše na spletni strani MZZ, tistim, ki nameravajo Kitajsko obiskati v času kitajskega novega leta, ko se število potovanj v to državo in znotraj nje skokovito poveča, svetujejo previdnost pri stikih in spremljanje obvestil zdravstvenih in lokalnih oblasti. V primeru potovanja v Wuhan ali stikov z osebo, ki je bila na tem območju, na MZZ svetujejo, da si preberejo informacije, ki jih je v zvezi z izbruhom virusa na svoji spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  23 .01. 2020 ob  13: 51
Prav Bill Gates je pred pol leta nazaj opozarjal da bo izbruhnil vecji virus na Kitajskem zaradi pticjereje oz. razmerah ki so v kokosnjakih.
Zaenkrat je zadel tocno,bomo se vidli ali bo terjal miljone kot je napovedal.
Drugi Anostradamus