KITAJSKA VLADA TRDI, DA JE ANALNI TEST BOLJ NATANČEN: "Gre za ekstremno ponižanje"

Svet

Kitajska vlada je uvedla nov tip testa na novi koronavirus, za katerega trdi, da je bolj natančen. Tovrstno testiranje je namenjen pacientom z visokim tveganjem. Gre za metodo jemanja brisa iz anusa.

Nekateri kitajski zdravniki trdijo, da je ta test bistveno bolj natančen pri odkrivanju novega koronavirusa. Namestnik direktorja oddelka za respiratorne in nalezljive bolezni bolnišnice You'an v Pekingu Li Tongzeng je pojasnil, da se virus SARS-CoV-2 dlje časa zadrži v anusu kot v respiratornem traktu. 

Kot kaže, pa si stroka glede tega ni enotna. Strokovnjak za patologijo z univerze Wuhan Yang Zhanqiu pravi, da so brisi iz nosu in žrela še vedno najučinkovitejše metode za testiranje na covid-19. Izpostavil je, da je sicer bilo nekaj primerov, kjer so pozitivno okužbo zaznali v blatu pacienta. Vendar ni dokazov, da bi se virus prenašal skozi prebavni trakt.

Nekateri tuji mediji poročajo tudi, da na Kitajskem ni usklajene politike glede uporabe tega testa. Namenjen naj bi bil zgolj tistim, ki spadajo v bolj rizično skupino. To dokazujejo tudi zapisi nekaterih posameznikov, potnikov, ki so se vračali na Kitajsko. Ti so svoje neprijetne izkušnje delili na kitajskem družbenem omrežju Weibo, poroča hrvaški portal zimo.dnevnik.hr. Nekatere izmed potnikov naj bi testirali, čeprav ni jasno, ali spadajo v bolj rizično skupino.

Eden izmed testiranih je napisal, da gre za "ekstremno ponižanje". Odvzem brisa iz anusa vključuje potiskanje vatirane palčke do pet centimetrov globoko v rektum, nato pa te brise pošljejo v laboratorij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  30 .01. 2021 ob  09: 40
Se pravi, če prdneš se tudi širi virus ali kako?
Lili |  28 .01. 2021 ob  20: 02
Njihov pokvarjeni predsednik naj si vtakne v rit uno palčko!