KAKO KAŽE ISTRABENZU PO IZGUBI TURIZMA: Za odtenek boljši, a še vedno v minusu

Slovenija

Istrabenz, ki mu je DUTB aprila zasegla turistično vejo Istrabenz Turizem, je v prvih devetih mesecih ustvaril blizu 2,1 milijona evrov čiste izgube, kar je osem odstotkov manj kot pred letom dni. Prihodki od prodaje so bili s 176.000 evrov za 19 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani, kar je predvsem posledica višjih prihodkov od najemnin.

Dobiček iz poslovanja znaša 240.000 evrov, kar je posledica prihodkov od prodaje naložbenih nepremičnin v tem obdobju, je razvidno iz poročila o poslovanju v prvih devetih mesecih, ki ga je Istrabenz objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Kapital družbe Istrabenz je bil na dan 30. september negativen v višini 64,3 milijona evrov. Njen finančni dolg pa je znašal 73,2 milijona evrov, kar je slabih 50.000 evrov manj kot konec leta 2018.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je aprila za poplačilo zavarovanih terjatev do Istrabenza izvršila zastavno pravico na zastavljenih delnicah družbe Istrabenz Turizem. Zatem sta z Istrabenzom podpisala dodatek k sporazumu o finančnem prestrukturiranju, po katerem bi moral Istrabenz prodati premoženje za poplačilo dela preostalega dolga do konca julija. Ker mu to ni uspelo, je DUTB začela z unovčevanjem zavarovanj.

Na nedavni skupščini bi moral Istrabenz vse svoje premoženje prenesti na DUTB, nakar bi sledil postopek likvidacije, vendar pa delničarji tega predloga niso podprli. V dogajanje se je medtem vpletla še družba Intus Invest kot četrta največja lastnica Istrabenza, ki je na dan skupščine objavila prevzemno namero za odkup preostalih delnic.

Skupina Istrabenz, v kateri sta poleg matične družbe še družbi Zastava Istrabenz Lizing in Adriafin, je v devetih mesecih ustvarila 233.000 evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čista izguba iz rednega poslovanja je znašala 2,1 milijona evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija