KAKO BODO REŠEVALI ZAGATE ZARADI ADRIE? Lete že napovedali trije novi prevozniki, obstoječi bodo občutno povečali povezave

Slovenija

Za zimski vozni red letenja, ki bo na ljubljanskem letališču začel veljati 27. oktobra, so lete že napovedali trije novi prevozniki - Lufthansa, Brussels Airlines in Swiss, ki bodo nadomestili štiri povezave Adrie Airways. Obstoječi prevozniki pa bodo obseg letov z Brnika v zimskem času občutno povečali, so sporočili iz Fraporta Slovenija.

"Čeprav je končni vozni red še v pripravi in ga je mogoče pričakovati šele tik pred koncem oktobra, lahko nekatere dobrodošle spremembe že predstavimo," so zapisali v upravljavcu ljubljanskega letališča v luči stečaja in posledičnih odpovedi letov Adrie Airways.

Air France bo frekvenco letenja v Pariz podvojil - namesto šestkrat tedensko bo v francosko prestolnico letel dvakrat dnevno (z izjemo sobote), poleg tega pa bodo potniki z ljubljanskega letališča z njim pogosto potovali z večjimi letali (namesto embraerja E170 z E190 ali E195).

Poljski prevoznik LOT Polish Airlines bo v Varšavo namesto sedemkrat letel osemkrat tedensko, že v trenutnem voznem redu pa se na povečano povpraševanje po njegovih letih prilagodi z večjim letalom (operacije izvaja tudi z boeingom B737).

Air Serbia je že med poletjem predstavila nove lete v Niš, na liniji v Beograd pa bo letenje v zimskem času okrepila in namesto 11 predstavila 17 letov na teden. Prek srbske prestolnice bodo Ljubljano povezovali tudi s Skopjem, Tirano, Sarajevom in Sofijo. Večjemu številu potnikov se trenutno prilagajajo tudi z občasno uporabo večjih letal (namesto letal ATR v uporabi airbusi A319).

V Podgorico bodo potniki s prevoznikom Montenegro Airlines namesto štirikrat lahko leteli šestkrat na teden. Prevoznik Aeroflot pa bo povezavo v Moskvo okrepil z uporabo večjih letal; z airbusi A320 bo ponudil 140 sedežev na let (prej 90 sedežev z letali Suhoj). V zimskem voznem redu bodo potnikom z ljubljanskega letališča na voljo še povezave Turkish Airlines v Istanbul, Easyjeta v London (Gatwick in Stansted) ter Berlin in povezave Transavie v Amsterdam.

Število potnikov, ki so potovali čez ljubljansko letališče, se je lani sicer povečalo za 7,7 odstotka, v prvih osmih mesecih letošnjega leta pa za 3,7 odstotka. "Trdno verjamemo v nadaljnjo rast prometa na našem letališču, zato vlagamo v posodabljanje letališke infrastrukture in povečevanje zmogljivosti. V petih letih bo Fraport Slovenija za investicije namenil več kot 40 milijonov evrov, od tega polovico v nov potniški terminal, ki bo izboljšal standard za potnike," so izpostavili v družbi.

Razširitev mreže letov z ljubljanskega letališča je nedavno napovedala družba Lufthansa Group Airlines, ki bo vzpostavila lete do vozlišč v Frankfurtu, Münchnu, Bruslju in Zürichu ter tako potnikom približala tudi njihovo globalno mrežo letov. Swiss z letenjem v Zürich začenja že 16. oktobra, Lufthansa bo lete v Frankfurt vzpostavila 27. oktobra, v München pa 1. novembra. Sledil bo še Brussels Airlines z leti v Bruselj od 4. novembra naprej. Vozovnice so že v prodaji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija