KAJ STORITI OB ODPOVEDANEM LETU? Število pritožb zaradi Adriinih težav narašča

Slovenija

Potniki, ki so zaradi težav Adrie Airways ostali brez letov ali imajo ti zamudo, naj skušajo težave najprej rešiti z letalskim prevoznikom, če pa na ta način ne uspejo, se lahko obrnejo na nadzorne organe, pristojne za pravice potnikov, svetuje agencija za civilno letalstvo. Število pritožb na račun Adrie zaradi njihovih težav namreč narašča.

Pravice potnikov so odvisne od več dejavnikov in so določene v uredbi o pravicah letalskih potnikov. V vsakem primeru mora letalska družba, ki let odpove ali pričakuje zamudo več kot petih ur, potniku ponuditi izbiro med povračilom cene vozovnice ter spremembo poti bodisi takoj, ko je to mogoče, ali pa kasneje po izbiri potnika, če mu to bolj ustreza, na spletni strani pojasnjuje Zveza potrošnikov Slovenije. 

Kdaj je potnik upravičen do odškodnine?

Do odškodnine je potnik upravičen, če so za to izpolnjeni določeni pogoji iz uredbe, in sicer je pomembno, kdaj je bil potnik o odpovedi obveščen in ali mu je letalski prevoznik ponudil alternativni let znotraj časovnih okvirjev, ki jih določa uredba.

Na splošno velja, da potnik ni upravičen do odškodnine, če je bil o odpovedi leta obveščen najmanj dva tedna pred odhodom. Poleg tega do odškodnine ni upravičen, če so za odpoved leta krive izredne razmere, katerim se ne bi bilo mogoče izogniti, tudi če bi bili sprejeti vsi ustrezni ukrepi. Kadar gre za zamudo in ne odpoved leta, so potniki upravičeni do odškodnine, če v končni namembni kraj prispejo najmanj tri ure po prvotno predvidenem prihodu.

Odvisno od posameznega primera imajo potniki lahko pravico do odškodnine, spremembe leta, povračila cene vozovnice ter oskrbe s hrano in pijačo in zagotovitve nastanitve. Do odškodnin ob tem niso upravičeni le ob odpovedih letov, temveč tudi takrat, kadar na končni cilj prispejo z več kot triurno zamudo. Na Zvezi potrošnikov Slovenije sicer opažajo težave predvsem pri izvrševanju in uveljavljanju nekaterih pravic, ki so sicer v zakonodaji povsem jasne. 

Vrstijo se odpovedi letov, več letom zamaknili uro odhoda

Javna agencija za civilno letalstvo je zaradi odpovedi najemnih pogodb Adrii Airways v četrtek popoldne prepovedala letenje z dvema letaloma Bombardier CRJ900, zato se vrstijo odpovedi letov. Kot je razvidno iz njihove spletne strani, sta bila odpovedana jutranja leta Skopje-Ljubljana in Ljubljana-Zürich, prav tako so že odpovedali dopoldanske lete München-Ljubljana, Zürich-Ljubljana in Dunaj-Ljubljana. Popoldanski vozni red zaenkrat ostaja nespremenjen, so pa večini poletom že zamaknili čase odhodov; v povprečju približno za eno uro in pol. Do številnih zamud je prišlo že v četrtek. Med drugim so potniki Adrie zaman čakali lete v Pariz, Koebenhavn in Amsterdam. Odpovedani so bili tudi leti v Bruselj, Tirano in Prago.

Do številnih zamud je prišlo že v četrtek. Med drugim so potniki Adrie zaman čakali lete v Pariz, Koebenhavn in Amsterdam. Odpovedani so bili tudi leti v Bruselj, Tirano in Prago

Iz Adrie Airways so medtem sporočili, da se soočajo z zahtevnimi poslovnimi razmerami, zato poslovodstvo družbe intenzivno išče rešitve, ki bi omogočile stabilnejše poslovanje. Prizadevajo si, da bi vse lete izvedli po predvidenem voznem redu, potnikom pa svetujejo spremljanje informacij na njihovi spletni strani

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija