KACIN: "Šole ostajajo zaprte vsaj do 18. januarja"

Slovenija

Vlada je danes sklenila, da vrtci in šole ostajajo zaprti vsaj še do 18. januarja, je na novinarski konferenci povedal Jelko Kacin. Izjema ostajajo le šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami oziroma šole s prilagojenim programom.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sicer v zadnjih dneh večkrat napovedala možnost, da bi šole znova odprli za učence prvega triletja, medtem ko bi vsi ostali učenci v šolo odšli postopoma glede na epidemiološko sliko v državi. Razmišljali so tudi o odprtju vrtcev, ki zdaj nudijo le nujno varstvo.

A je že sredin sestanek premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanja nakazal, da vlada in zdravstvena stroka skorajšnjemu odpiranju nista naklonjena. Po božično-novoletnih praznikih se je namreč epidemiološka slika v državi poslabšala. Janša je zato ocenil, da je razumno, da se z odpiranjem počaka, da se val okužb, ki je posledica praznikov, umiri.

Kacin je danes na novinarski konferenci poudaril, da je odprtje osnovnih šol za učence prve triade in vrtcev najvišja prioriteta vlade. Sredin sestanek Janše s šolniki je po Kacinovih besedah postregel s kar nekaj operativnimi možnostmi, ki bi ob zagotavljanju določenih predpogojev in standardov omogočali šolanje za prvo triado v osnovnih šolah ter polno aktivirali vrtce.

Napovedal je, da bo vlada nadaljevala prizadevanja in dialog ter pripravila predlog morebitnega modela odpiranja šol in ga ponudila v razpravo ravnateljem in ravnateljicam. Ampak ključna vprašanja, ki so s tem povezana, so umeščena v širši okvir, to so trenutne epidemiološke razmere v EU, pri nas in v sosednih državah, je dejal.

O tem bodo v petek dopoldne na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju spregovorili vsi trije predsedniki koalicijskih strank - Janez Janša, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, je napovedal Kacin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  07 .01. 2021 ob  17: 16
Tako kot v zdravstvenih ustanovah, DSO-jih in še marsikje, tudi v šolah ne bo zadostovala varnostna razdaja, nošnja mask, razkuževanje površin, pa mehurčki taki in drugačni, če ni poskrbljeno za odvajanje izdihanega zraka iz vseh prostorov... tudi iz toaletnih prostorov.
Zdravstvena in sanitarna inšpekcija je imela dovolj časa in ga še ima, da pregleda ustreznost odzračevanja v vseh, če drugega ne pa vsaj v javnih ustanovah.
KAR VDIHUJEŠ, TO DOBIŠ VASE!

Pod 8. točko Zakona o nalezljivih boleznih "Obvezni zdravstveno higienski pregledi s svetovanjem" je pod 31. členom zapisano: "Zdravstveno higienski pregledi s svetovanjem zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni obsegajo usmerjene preglede objektov in prostorov, predmetov in oseb, svetovanje, vključno z odvzemom materiala za usmerjeno laboratorijsko preiskavo." V nadaljevanju pa še, da so ti pregledi obvezni za osebe, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno, vzgojno-varstveno in zdravstveno dejavnost, ter za objekte in prostore, kjer se ta dejavnost opravlja. Zakon predvideva tudi, da morajo delodajalci preglede omogočiti v delovnih prostorih in v času, ko poteka delovni proces.