Je Volkulja Tina bila žrtev krivolova?

Slovenija

Društvo za raziskovanje jam Ljubljana je pred tednom dni v breznu na Logaški planoti v okolici Logatca našlo več ostankov živalskih trupel. Med njimi je bilo tudi okostje volkulje Tine, ki so jo s telemetrično ovratnico spremljali leta 2007 in 2008. Zaradi suma, da gre v tem primeru za krivolov, primer preiskuje tudi policija.

Med ostanki psov in divjadi je bilo 45 metrov globoko tudi okostje volka s telemetrično ovratnico, na podlagi katerega so raziskovalci z Biotehniške fakultete ugotovili, da gre za samico Tino.

Volkuljo Tino so s telemetrično ovratnico opremili že pred začetkom projekta Slowolf, leta 2007, ko se je ujela v past za risa. Volkulja je bila mladič javorniškega tropa. Septembra 2007 so odstrelili enega izmed njenih staršev, alfa samca tega tropa. Verjetno je temu sledil razpad tropa, so sporočili s Slowolfa.

Slika je simbolična

Mlada volkulja je februarja 2008 zapustila območje svojega rodnega teritorija in se odpravila proti severu. V naslednjih mesecih se je najprej zadrževala na območju Ljubljanskega barja, pri čemer je večkrat obiskala tudi samo predmestje Ljubljane. Spomladi 2008 se je nato vrnila v dinarske gozdove in se ustalila na območju Menišije, Logaške planote in Rakitne.

Njen zadnji vzorec so našli marca 2010

Po prenehanju delovanja ovratnice so volkuljo spremljali s pomočjo neinvazivnih genetskih vzorcev (iztrebki, urin) in sledenja v snegu. Njen zadnji vzorec so našli marca 2010, po tem pa se je za njo izgubila vsakršna sled.

Na podlagi najdbe okostja in drugih pridobljenih informacij obstaja sum, da je bila volkulja leta 2010 nezakonito ubita in nato odvržena v brezno. Zaradi suma kaznivega dejanja, krivolova zavarovane živalske vrste, je primer prevzela policijska postaja Logatec.

Deli novico: