PO POTEZI AVSTRALSKEGA MINISTRA ZA PRISELJENCE: Đokoviću grozi hiter izgon iz države

Svet

Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je danes uporabil izvršna pooblastila za preklic vize prvega teniškega igralca sveta Srba Novaka Đokovića. To je v izjavi za javnost utemeljil z interesom javnosti. Đokoviću zdaj grozi izgon tik pred začetkom odprtega prvenstva Avstralije, kar poskuša preprečiti na sodišču, poroča časnik The Age. To bo obravnavo opravilo šele konec tedna.

"Danes sem uporabil svoja pooblastila po členu 133C(3) zakona o priseljevanju za preklic vize Novaka Đokovića na podlagi zdravstvenih razlogov in ohranjanja reda, saj je to v javnem interesu," je v izjavi zapisal Hawke. "Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića."

Korak Hawka, ki ima široka pooblastila glede bivanja tujcev v državi, je zadnji v več kot teden dni dolgi sagi o vstopu srbskega tenisača v državo. Mejna policija je necepljenemu 34-letnemu zvezdniku že 6. januarja preklicala vizo za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije novega koronavirusa.

Odločitev mejne policije je 10. januarja razveljavilo zvezno sodišče na podlagi ugotovitve, da Đokoviću na meji ni bil omogočen pravičen postopek. Od takrat se je Srb lahko svobodno gibal po državi in pripravljal na prvi turnir za grand slam te sezone.

Po posegu Hawka v to vprašanje Đokoviću grozi izgon iz države, a se je teniški zvezdnik na odločitev pritožil, zadevo pa je že v večernih urah v Melbournu v obravnavo sprejel isti sodnik, ki je odločil v Đokovićev prid pred dnevi. Uvodna obravnava pred sodnikom se je začela ob 10.45 po slovenskem času, ni pa jasno, ali bo že danes znana dokončna odločitev.

Med avstralskimi izjemami ni prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih

Glavno vprašanje se vrti okoli tega, ali Đoković sploh lahko vstopi v Avstralijo kot necepljen tujec. Po obstoječih pravilih obstajajo izjemno stroge izjeme, med katerimi ni prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih, na kar se sklicuje Srb. To izjemo so sicer med svojimi pravili uvrstili prireditelji OP Avstralije.

A v zadnjih dneh se je ob tem odprlo več vprašanj glede Đokovićeve decembrske prebolelosti covida. Srb je priložil pozitiven test PCR s 16. decembra, mediji pa so izbrskali objave o več njegovih javnih nastopov v naslednjih dveh dneh. Srb je kasneje javno priznal, da se 18. decembra v Beogradu ni izoliral, ko je opravil intervju z novinarjem francoskega športnega medija L'Equipe. Za nastope v javnosti dan prej je zatrdil, da še ni imel izvida testa.

Dodatno je na obrazcu za vstop v Avstralijo zanikal, da bi v 14 dneh pred prihodom v Avstralijo obiskoval druge države, a je nato postalo jasno, da je v drugi polovici decembra potoval med Srbijo in Španijo, kjer se je pripravljal na prvi grand slam sezone. Pri tem je priznal "človeško napako" njegovega agenta pri izpolnjevanju obrazca.

Primer, ki ga spremlja ves svet

Zaradi vseh zapletov je vprašanje njegovega vstopa v Avstralijo, kjer je načrtoval naskok na rekordni 21. naslov na turnirjih za grand slam, v zadnjih dneh poželo ogromno pozornosti po svetu, še največ pa v deželi tam spodaj, kjer je to postalo tudi pomembno politično vprašanje, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralci so bili namreč v zadnjih dveh letih deležni izjemno strogih ukrepov za zajezitev pandemije na svetu, vključno z dolgimi zaprtji države in omejitvami za vrnitev Avstralcev iz tujine, ki tako zelo dolgo niso mogli obiskati svojcev. Ob sprostitvi nekaterih ukrepov so se v zadnjih mesecih množično cepili - precepljenost v državi je trenutno več kot 91-odstotna in raste.

Kako se bo saga razpletla? 

Na situacijo se je odzval tudi nekdanji namestnik sekretarja avstralskega ministrstva za priseljevanje Abul Rizvi. Navaja, da bi Đoković tudi po tej odločitvi lahko odigral turnir, ker bi imel pravico do pritožbe. Zaradi tega bi mu morale oblasti izdati začasni vizum, ki bi lahko trajal do konca turnirja.

To sovpada tudi z izjavo doktorja politologije iz Avstralije, Petra van Onselena: "Odločitev ni samo binarna in ne pomeni, da lahko zgolj samo ostane ali pa ga deportirajo. Lahko mu dajo pogojni vizum, ki je restriktiven in mu omejuje, kam se lahko giblje in kaj lahko počne. Lahko pa ostane tudi v administrativnem priporu, kjer bi imel samo dovoljenje, da gre na igrišče in trenira."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .01. 2022 ob  13: 21
-2
SRAMOTA SRAMOTA SRAMOTA, Slovenski hlapci pa pridno kimajo in odobravajo poteze fasistoidne avstralske oblasti. Enkrat hlapec, vedno hlapec!