JE KREK S TO POTEZO ŽE DOKONČNO "ODLETEL"? Vlada spremenila sklep o ustanovitvi NIJZ

Slovenija

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila sklep o ustanovitvi NIJZ. Po spremembi je predvideno, da za čas do imenovanja strokovnega direktorja naloge strokovnega direktorja opravlja vršilec dolžnosti, in ne več generalni direktor NIJZ, ki je trenutno Milan Krek. Spremembe prihajajo v času namigov o razrešitvi Kreka s položaja.

Prejšnja vlada Janeza Janše je pred tem maja 2021 sprejela spremembo sklepa o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), s katero je predvidela uvedbo položaja strokovnega direktorja. Naziv direktor pa se po takratni spremembi spreminja v generalnega direktorja. Strokovnega direktorja NIJZ bo imenoval in razreševal generalni direktor, so takrat predvideli na vladi.

Zdajšnji generalni direktor Krek v teh dneh sicer poudarja, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan nanj pritiska, naj odstopi. V nedeljo je na Portalu Plus objavil daljši zapis, v katerem med drugim navaja, da mu je Bešič Loredan v enem od telefonskih pogovorov dejal, da njegov odstop zahteva premier Robert Golob, on "pa je samo eksekutor".

Bešič Loredan je v današnji izjavi za medije pojasnil, da je s Krekom večkrat govoril, in da slednji ne uživa njegovega zaupanja. Na vprašanje zakaj, je odgovoril, da zaradi nekaterih Krekovih potez v času epidemije covida-19, ki jih ni izpeljal. Za katere poteze gre, ni pojasnil. Ob tem je spomnil, da so bili na prvi seji vlade imenovani novi vladni predstavniki v svetu NIJZ.

Krek v svojem zapisu navaja, da gre za "posameznike, ki so člani strokovnega sveta za zdravstvo v stranki SD". V petkovi izjavi za STA je sicer poudaril, da ne bo odstopil, ker da na položaj direktorja NIJZ ni bil imenovan politično, pač pa na podlagi strokovnih kompetenc.

BONUS VIDEO: Se sprašujete, kaj imata skupnega prestolnica Slovenske Istre in prestolnica Gane?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  07 .06. 2022 ob  19: 53
-1
Kogarkoli bodo postavili na mesto tega bebca, bo sledil ukazom stvarnikom te farse/pLandemije. Zdaj so na vrsti te kao “koze”, ki pa to niso. So posledica upada imunskega sistema zaradi cepiva covid in nuso nic drugega kot herpes zoster. Glavobol, cricina, bolecine v telesu in vodni izpuscaji. Spet nas bodo zaprli, maske, forsirali morilska cepiva, omejevanje svobode. Naslednji bo najbrz Marburg, tam nekje v jeseni. Vse po planu agende 2030. Pobit vecino svetovne populacije in prezivele zasuznjit.
joe jaxson |  07 .06. 2022 ob  19: 20
"shitt happens" -nč več ne bo tabletk ipd poživil za izbrane, vključno za istega in njegovega ljubljenega vodjo !?