JANŠEVO PISMO VODITELJEM EU RAZBURJA SLOVENSKE POLITIKE: "Na kocko postavlja varnost državljanov, spodkopava vladavino prava"

Slovenija

Premier Janez Janša je v torek poslal pismo voditeljem EU. V njem se zavzema za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okvirju za spopad z epidemijo, ki ga po njegovem mnenju spodkopava dogovor o pogojevanju sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Pismo je v Sloveniji sprožilo ostre odzive tako v koaliciji kot v opoziciji.

Janša je v pismu, med drugim naslovljenem na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen zapisal, da je treba po celotni EU spoštovati vladavino prava, a dodal, da "diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne moremo imenovati 'vladavina prava'". Poudaril je tudi, da "Slovenija podpira brezpogojno spoštovanje vladavine prava v vseh primerih in brez dvojnih standardov".

Opozoril je, da danes številni mediji in nekatere politične skupne v Evropskem parlamentu odkrito grozijo z uporabo instrumenta, napačno poimenovanega 'vladavina prava', da bi z večinskim glasovanjem disciplinirali posamezne države članice.

V skoraj štiri strani dolgem pismu je omenil tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji "priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov", nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Janša je s pismom podprl Madžarsko in Poljsko, ki sta zaradi sprejetja uredbe o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo.

Danes je premier na svoji Facebook strani pojasnil, da je njegovo pismo poskus klica k razumu. "Za prihodnost EU smo soodgovorni. Dolžni smo misliti tudi z lastno glavo," je poudaril. Dodal je, da veto, ki ga lahko legalno in legitimno vloži vsaka članica unije, v tem primeru pomeni najmanj zastoj pri okrevanju po pandemiji, ter da je v interesu Slovenije, da do tega zastoja ali še česa resnejšega ne pride.

Predsednik Evropskega sveta Michel in predsednica komisije von der leynova sta pismo slovenskega premierja prejela, a vsebine za zdaj ne komentirata. V Evropski komisiji so še potrdili, da bo predsednica na pismo odgovorila.

Je pa premierjevo pismo sprožilo ostre odzive v Sloveniji.

Predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da je treba spoštovati dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom EU o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Morebitno novo rešitev je po njegovem mogoče iskati samo z enotno politično voljo v medinstitucionalnem dialogu. Glede volitev v Sloveniji leta 2014 je izpostavil, da so bile legalne in legitimne, tako kot vse volitve od prvih demokratičnih volitev aprila 1990.

Vodja koalicijske NSi in obrambni minister Matej Tonin je tvitnil, da pismo predstavlja mnenje premierja, saj vlada o vsebini ni odločala.

Začasni zastopnik koalicijske stranke DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar je prav tako prek Twitterja sporočil, da Janševo pismo "zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili". Zahteval je resno razpravo.

V koalicijski stranki SMC so zavrnili vsebino premierjevega pisma. Janševe trditve, da so bile volitve leta 2014, na katerih je slavila SMC, ukradene, pa so označili za nerazumljive. "Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic EU in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU in širše," je stranka zapisala v objavi na družbenih omrežjih.

Koalicija ustavnega loka je v sporočilu pozvala slovensko politiko in javnost k popolni zavrnitvi Janševe politike in nezaupnici v državnem zboru, saj da njegova vlada slovenski državi, njenim strateškim interesom in njenim ljudem povzroča nepopravljivo škodo. Stranke, ki sestavljajo KUL, so se oglasile tudi posamič.

Po mnenju predsednice SD Tanje Fajon premier s pismom postavlja na kocko postavlja varnost državljanov, njihovo zdravje, delovna mesta, prihodnost, razvoj, varno okolje in še kaj. "Postaja vazal nekih politikov na Madžarskem, na Poljskem (...)," je bila kritična do Janše. Prepričana je, da mora Slovenija podpreti mehanizem pogojevanja koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Koordinator opozicijske stranke Levica Luka Mesec je poudaril, da je premier s pismom "že drugič v dveh tednih pokazal, da mu je za interese in ugled Slovenije in njenih prebivalcev popolnoma vseeno". Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je v izjavi za novinarje dejal, da je Janša edini evropski voditelj, ki je podprl Poljsko in Madžarsko pri spodkopavanju vladavine prava.

Po mnenju predsednika LMŠ Marjana Šarca je Janševo pismo še en poskus preusmerjanja pozornosti s problematike epidemije covida-19, pri kateri so vladi stvari ušle iz rok. Hkrati je tudi izraz "hlapčevske politike" do madžarskega premierja Viktorja Orbana, je ocenil Šarec.

Poslanec opozicijske SAB Andrej Rajh je ocenil, da Janša s svojo podporo Madžarski in Poljski Slovenijo postavlja v nezavidljiv položaj. Stranka je ob tem na Twitterju zapisala, da je nedopustno, da premier pod vprašaj postavlja vladavino prava.

Kopiranje praks Madžarske in Poljske bi pomenilo nevaren razvoj dogodkov v EU, pa je v odzivu na nedavne poteze slovenskega premierja ocenila analitičarka nemške fundacije Bertelsmann. Edini način, da se zaobide veto, je po njenih besedah vzpostavitev medvladne strukture po vzoru reševalnega mehanizma ESM v evrski krizi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  19 .11. 2020 ob  03: 17
ni vse črno -belo
janša je čestital trumpu, pa kaj
jaz si tudi želim Melanijo še naprej v beli hiši.
Športno, Slovenija zmagaj ;-)
drugi iz EU so čestitali bidenu, ista stvar
to so za zdaj le želje;
razglasitev predsednika bo šele decembra.

In to pismo? Saj ima kar veliko zrno resnice. Kam pa pelje pogojevanje?
Saj smo že videli YUGO. vsak vleku na svoje.
Mi vam denar, ki tak ni nikogaršnji, ga tiska ECB, (še tiskali ga ne bodo, bo kar digitalen)
Vi nam, kaj?
Vodni topovi v lJubljani in Berlinu in Parizu. Pa gumjasti metki, pa elektrošokerji...? Buuuh