JANŠA VZEL VSAKRŠNO UPANJE O SPROSTITVI UKREPOV V BLIŽNJI PRIHODNOSTI: "Z omejitvami bomo morali živeti najmanj do pomladi"

Slovenija

Vlada se bo danes sestala na Brdu pri Kranju, seja pa bo namenjena preučitvi epidemioloških razmer in morebitnem sproščanju protikoronskih omejitvenih ukrepov. Kakšnih večjih sprostitev sicer glede na vladni načrt sproščanja in trenutne epidemiološke razmere ne gre pričakovati.

Trenutno znaša v državi sedemdnevno povprečje števila okuženih 1848, v ponedeljek sta se v bolnišnicah zdravila 1202 bolnika s covidom-19. Medtem pa bi glede na dopolnjen vladni načrt treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, nato pa bi se lahko v posameznih regijah začeli sproščati ukrepi.

Ko bo to doseženo, je po regijah z ugodnejšo epidemiološko situacijo predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem. Vrnitev ostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot hospitaliziranih padlo pod 1000.

Predsednik vlade Janez Janša je v torek za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da bomo morali z omejitvenimi protikoronski ukrepi - blažjimi ali strožjimi - živeti najmanj do pomladi. Želeno 70-odstotno precepljenost prebivalstva bi lahko namreč dosegli v pozni pomladi - prej junija kot maja, odvisno od dobav cepiv.

Glede odpiranja šol pa je Janša dejal, da bo potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah, a je treba najprej doseči določeno stanje na ravni države. Odpiranje šol bo ob uporabi hitrega testiranja. Večje odpiranje pa bo v prihodnjih mesecih verjetno odvisno od tega, kako dobro se bo v šolstvu obneslo hitro testiranje, je še povedal za Odmeve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  13 .01. 2021 ob  13: 29
Naslednjih 14 dni bo ključnih!
Obala1 |  13 .01. 2021 ob  11: 40
Koliko frustracije, žlehtnobe, nevoščljivosti in fovšije je v tem liku ....včasih se res sprašujem kako en tak lik dobi glasove na volitvah ...kakšen idiot moraš bit da voliš takega?
Bobi |  13 .01. 2021 ob  11: 16
Seveda tik pred poletjem.Spet reševanje hrvaškega turizma.
MAFIJA