JANŠA V ODZIVU NA VLOŽENO INTERPELACIJO ZOPER CIGLER KRALJA: "Zavržno destruktivno početje, kakršnega 'zmore' levica samo v Sloveniji"

Slovenija

Poslanci iz LMŠ, SD, Levice in SAB so v DZ vložili interpelacijo ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Očitajo mu neodgovorno delo v času epidemije na področjih domov za starejše, delovnih mest in socialnega dialoga, pa tudi pri dodelitvi sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil.

Janez Cigler Kralj

Kot je razvidno iz besedila interpelacije ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so jo poslanci vložili iz štirih razlogov. Prvi je ministrova odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše. Očitajo mu, da ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov in drugih pravnih aktov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih. Prav tako je po mnenju vlagateljev minister vodil neustrezen dialog s socialnimi partnerji in ni bil odziven ob predlogih določb, ki posegajo v pravice zaposlenih iz delovnega razmerja.

V četrti točki pa Ciglerju Kralju očitajo koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev prek javnega razpisa ter posledičnega favoriziranja določene nevladne organizacije. Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil minister, je bil namreč med 17 organizacijami, ki jim je petčlanska komisija ministrstva na razpisu dodelila sredstva za odpravljanje socialnih stisk v času epidemije.

Za uspeh interpelacije je v DZ potrebnih 46 glasov.

Janša: KUL očitno ne verjame v nezaupnico, zakaj bi sicer napadala posameznega ministra?!

Premier Janez Janša je v odzivu na današnjo vložitev interpelacije Ciglerja Kralja ocenil, da bo to "odlična priložnost za razpravo o tem, koliko denarja so ministrstva pod taktirko strank SD, LMŠ SAB doslej namenjala za svoje nevladne organizacije in koliko za zdravstvo, upokojence, šolstvo ali šport". Cigler Kralj po njegovem "dela dobro in zakonito, zato to ne bo interpelacija zoper njega".

Dejstvo, da so opozicijske stranke vložile interpelacijo ministra njegove vlade, pa po Janševi oceni dokazuje, da v strankah KUL "ne verjamejo v svojo famozno nezaupnico". "Ker zakaj bi sicer odstavljali posameznega ministra, če bi verjeli, da bodo zrušili celo vlado," je navedel.

Ob tem je takšno dogajanje sredi epidemije novega koronavirusa ocenil kot "zavržno destruktivno početje, kakršnega 'zmore' levica samo v Sloveniji".

Janez Janša

Cigler Kralj bo molčal do ponedeljka

Cigler Kralj bo interpelacijo po napovedih iz NSi komentiral v ponedeljek. Je pa že na četrtkovi novinarski konferenci zavrnil očitek o slabem delu pri preprečevanju okužb v domovih za starejše in med drugim ocenil, da je ministrstvo skupaj z ekipami v domovih za starejše napravilo vse, kar je bilo v danih razmerah mogoče, da pa so domovi zaradi zapostavljenosti v preteklih letih epidemijo pričakali na kolenih.

Prav tako je že zavrnil očitke, da bi ravnal koruptivno in klientelistično, ker je ministrstvo dodelilo sredstva Zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil. Zatrdil je, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija