JANŠA O POPOLNEM ZAPRTJU DRŽAVE: "Za zdaj kaže, da po tem ukrepu ne bo treba poseči"

Slovenija

Premier, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, Janez Janša je za Planet TV dejal, da bi bilo popolno zaprtje države z omejevanjem gibanja na le okolico doma drastičen ukrep, za zdaj pa kaže, da ne bo potreben. Ob očitkih iz konstruktivne nezaupnice o neuspešnem spopadanju z epidemijo pa stranki DeSUS sporoča: "Poglejte v ogledalo."

Premier se je v pogovoru dotaknil aktualnih epidemioloških razmer in dejal, da računajo, da bo mogoče tudi februarski val epidemije zdržati brez dodatnega zaostrovanja ukrepov v smeri še večnega omejevanja gibanja oziroma popolnega zaprtja države, kot ga že predlagajo nekateri. Pozval pa je k spoštovanju obstoječih ukrepov. Ob tem je med drugim ocenil, da se kažejo pozitivni znaki odločitve za množično hitro testiranje pred prazniki. Pa tudi učinki cepljenja se počasi kažejo, tudi pri zdravstvenem kadru. Ko bodo cepljeni dobili še drugi odmerek, upa, da v zdravstvu ne bo več tako drastično manjkalo ljudi, saj ne bo več bolniških odsotnosti zaradi okužb med zdravstvenim osebjem.

Cepljenje prebivalstva bo sicer tudi logistični zalogaj, koordinacijo tega dela pa bo prevzel Jelko Kacin. "Potrebujemo logistično vrhunskega organizatorja. Gospod Kacin je tak," je med drugim ocenil Janša in zanikal, da bi bile Kacinove nove naloge povezane s kritiko njegovih nastopov v javnosti v funkciji vladnega govorca za covid-19. "Prihajale so pritožbe po novinarskih konferencah zaradi kakega stavka. Bilo pa je desetkrat več pohval," je Janša dejal o Kacinovih nastopih.

V petek je 42 poslancev vložilo predlog za konstruktivno nezaupnico s predlogom, naj predsednik vlade postane prvak DeSUS Karl Erjavec. Janši med drugim očitajo neuspešno spopadanje z epidemijo covida-19. "Ne vidim nobenih dejstev," je dejal o očitkih in dodal, da se pod besedilo "podpisujejo tudi poslanci stranke, ki je imela ministra za zdravje". Zato jim sporoča: "Poglejte se v ogledalu."

Erjavca pa je označil za "politika, ki je na volitvah dobil manj kot 400 glasov in zbira podpise pod nek tekst, kjer druge uči demokracije". "Naj gre v svoj volilni okraj in najprej prepriča svoje volivce," je navedel Janša. Dodaja, da bi bila "velika ironija, da tisti, ki v letu in pol mandata niso spravili skupaj niti za en protikoronski paket ukrepov po teži, potem zapravili še 12 milijard evropskega denarja za razne študije in različne klientelistične vire financiranja, kar je pravzaprav edini program nekaterih strank na levici".

Spregovoril je tudi o reformi plačnega sistema v javnem sektorju in ponovil, da bi administrativni del ostal notri, izvzeli pa bi specifične dele, kot so policija, vojska in zdravstvo. Da je ta na teh segmentih že zdavnaj razpadel, po njegovi oceni kažejo anomalije, zaradi katerih je po njegovih besedah tudi "takšno razburjenje" ob objavi policijskih plač. Pa tudi kadrovski problem v zdravstvu je "v veliki meri posledica napačnega plačnega sistema".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  17 .01. 2021 ob  19: 46
Kaj če mi dali ven par ukrepov. Prvi, da zapremo parlament za nekaj časa ( glede na to kako so vodili strategijo in nič naredili ). Drugi, glede na to, da so zaprli realni sektor in ni dovolj prispevkov, vse ( VSE ) politike na minimalca ( a Kacinu ki se rad heca bomo dali tri vica na dan namesto plače ). Naprej, vse politike bi testirali en krat na teden pa še na koncu do takrat ko imamo okužene z virusom ( več kot dva na dan ) za vse njih velja policijska ura ( ki je lahko, glede na njihovo minulo delo, preživijo tudi na Dobu )
kokodek |  17 .01. 2021 ob  13: 54
mene za hec zanima, koliko plače ima Kacin pa tudi koliko ima UrškajQuery112308825851198397241_1610887872269??
magik |  17 .01. 2021 ob  12: 28
Kot je razmeti, nas je gospod J Blablabla seznanil z blablabla...bla...blablabla..bla...bla...amm.....blaaaaaaaaa.
vseved |  17 .01. 2021 ob  12: 22
DIKTATOR BO DO NADALJNJEGA VES SLADEK IN MEDEN. POČAKAJTE DA PREŽIVI GLASOVANJE !
Istriano |  17 .01. 2021 ob  10: 50
Še malo pa bomo dali njega v karanteno. Pri 780 milijonskem nakupu za vojsko bo toliko s...a, da bo sedel doživljenjsko. Ste opaz ili, da vedno, ko je on na oblasti imamo gromozansko velike nakupe orožja?
ojoj |  17 .01. 2021 ob  10: 21
In ti si ZBUNJEN ;)
vseved |  17 .01. 2021 ob  09: 33
JEBE LUD ZBUNJENOG!