IZOLSKI TURIZEM BLIZU PREDKORONSKEMU LETU: Še posebej zadovoljni z velikim obiskom jeseni

Izola

V Izoli so lani zabeležili 490.387 turističnih prenočitev, kar je 19 odstotkov več kot leto pred tem in šest odstotkov manj kot v predkoronskem letu 2019. Za dobro petino vseh prenočitev so poskrbeli tuji gosti, med katerimi je bilo največ Nemcev, Avstrijcev, Čehov, Madžarov in Italijanov.

Največji delež izolskih turistov so tudi lani predstavljali slovenski gosti, ki so opravili 17 odstotkov več prenočitev kot predlani in 34 odstotkov več kot leta 2019. Število prenočitev tujih gostov se je lani v primerjavi z letom 2020 povečalo za 28 odstotkov, kar pa je še vedno 42 odstotkov manj kot v letu 2019, so v petek sporočili iz Turističnega združenja Izola.

Lani so bili posebej zadovoljni z zelo visoko rastjo turističnega obiska v obdobju od junija do novembra, kjer so močno presegli realizacijo iz preteklih let.

Največji delež gostov, 44 odstotkov, je prebival v hotelih, v apartmajih je prebivalo 31 odstotkov gostov, v kampih pa 12, medtem ko je 13 odstotkov gostov prenočevalo v preostalih nastanitvenih enotah. Povprečna doba bivanja je lani znašala 3,8 dneva, pri čemer so domači gosti v povprečju ostali štiri dni, tuji pa 3,1 dneva, so zapisali.

V Izoli je registriranih okoli 430 ponudnikov namestitvenih enot z največjo skupno zmogljivostjo 5536 stalnih ležišč. Največ ležišč, 34 odstotkov, je v apartmajih, sledijo hoteli (24 odstotkov), kampi (13 odstotkov) in marina, kjer je 11 odstotkov vseh ležišč. V mladinskih prenočiščih je šest odstotkov vseh stalnih ležišč, v zasebnih sobah, v stanovanjih ali hišah pet odstotkov, medtem ko je v ostalih nastanitvenih objektih sedem odstotkov vseh ležišč.

Kot so še dodali v turističnem združenju, so lani v destinaciji predstavili številne novosti z naslova kulturne dediščine in kulinarike. Kraj je bogatejši za doživetje rimskih okusov pod zvezdami in pustolovsko igro na prostem pozabljena izolska skrivnost. Poleg tega so v kraju oživeli carinski pomol in na ogled postavili maketo, kjer lahko turisti spoznajo razvoj Izole iz otoka v polotok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  16 .01. 2022 ob  18: 21
... ne vem koga imate za norca, od tega nimate niti trohice zaslug, saj nobenega, ki se ukvarja s turizmom, ne sobodajalcev, ne gostincev, ne poslušate ... večkrat smo gostinci in sobodajalci mestnega jedra pisali vsem organom na občini, komunali, tic-u, vodji redarjem ..., da bi nam prišli naproti in nam vsaj malo olajšali poslovanje, in sicer, da bi ob stari mestni hiši in zraven trgovine mercator v mestnem jedru, kjer je znak za parkiranje za dostavo in možnost parkiranja do 30 minut, nadzirali vozila ali imajo označbo časa parkiranja, ker tam sprejemamo goste in sta parkirna mesta vedno zasedena, tudi po več dni ... prosili smo tudi, da bi povečali stevilo mest za dostavo za štiri parkirna mesta zaradi varnosti, lažje dostave s strani prebivalcev mestnega jedra in tudi lažjega sprejemanja gostov, vendar žal ni posluha ... srčno upam, da ne bo potrebno, da pride do kaksne nesreče, saj je v turistični sezoni tam vedno prometni zamašek in večkrat je že zaradi tega prišlo tudi do fizičnih obtačunavanj ...
ManofSteel |  16 .01. 2022 ob  13: 59
-1
Kvaliteta gostov pa se vidi po tem, ko klikneš na booking in vidiš oceno vsake nastanitve posebej....bomo oddajali kleti...ali bomo začeli širit ponudbo, pa ste odgovorili na referendumu proti OPNju. Zdaj vam je jasno kakšni živijo v Izoli...važno, da je center poln ši.... hotelov, plaže in nova delovna mesta ne rabimo. Lažje se je pritoževat pa tudi, če nič pametnega ne predlagaš. Izolani...ribarčki...prej zlate ribice, kot morski psi. Sodeč po možganih...
Opazovalec |  16 .01. 2022 ob  10: 18
Je res da smo blizu rekordnim števolkam. Ali je tudi rekordna kvaliteta gostov?