IZBRANIH 12 POPEVK ZA MELODIJE MORJA IN SONCA: "Želja ostaja, da bi festival postal nekakšen slovenski Sanremo"

Piran

Avditorij Portorož bo 10. julija gostil jubilejno, 40. izvedbo festivala Melodije morja in sonca. Med številnimi novostmi je ta, da bo v tekmovalnem delu sodelovalo 12 in ne več 14 skladb. Danes so v kleti Vinakopra izžrebali tudi vrstni red nastopajočih. Prva se bosta občinstvu predstavila Samuel Lucas in Maja Založnik.

Poleg Samuela Lucasa in Maje Založnik, ki bosta prepevala skladbo Kdo smo?, bodo nastopili še Boštjan Pertinač, Eva Boto, Gal Gjurin in Manca Fekonja, skupini Gedore in Platana, Rok Ferengja in Erosi, Saša Lešnjek, Sebastian, Tatjana Mihelj, Teo Collori in Franco Ceroici ter Tomaž Hostnik.

Pripravo festivala je prevzel organizacijski odbor, ki je odločil, da bodo na festivalu predstavili 12 in ne več 14 izbranih sklad. "Želimo predstaviti enovit festival brez prekinitev s poročili," je na današnji novinarski konferenci navedel v. d. direktorja Avditorija Portorož Borut Bažec.

Prav tako so razvili novo spletno aplikacijo za glasovanje, na podlagi katerega so izbrali devet pesmi, tri izvajalce pa so povabili. Zaradi negotovih epidemioloških razmer letos pri glasovanju ne bo sodelovalo občinstvo v amfiteatru Avditorija, pač pa bodo zmagovalce določili glasovanje strokovne žirije, glasovanje izbranih radijskih postaj in telefonsko glasovanje.

Ponovno bodo vpeljali denarne nagrade za najboljše besedilo, glasbo in izvedbo. Z nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega avtorja oz. izvajalca bodo zmagovalcu v sodelovanju z Radiem Koper omogočili snemanje skladne v studiu Hendrix. Veliko nagrado MMS v vrednosti 3000 evrov bodo podelili v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, ki bo del nagrade namenil snemanju videospota z vključenimi kadri turistične destinacije Portorož in Piran. Jubilejno izvedbo festivala bodo v Portorožu opolnoči kronali z ognjemetom.

Sodelujoči se bodo že pred tem, 6. julija, predstavili na Trgu Prekomorskih brigad v Portorožu, na dan festivala pa bo mobilni studio Radia Slovenija imel poseben program v živo, v okviru katerega bo predstavljal vzdušje iz same lokacije, je navedel odgovorni urednik razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan ter ob tem poudaril veliko vpetost Radiotelevizije Slovenija v festival. Festival bodo prenašali na prvem programu Televizije Slovenije ter na radijskih valovih Radia Koper in prvega programa Radia Slovenija.

Predsednik strokovne žirije Andrea F je izpostavil pestro paleto tako izvajalcev kot tudi skladb, ki se bodo zvrstile na letošnjem festivalu, velik plus pa bo izvajanje glasbe v živo.

Zbrane je pozdravil tudi piranski župan Đenio Zadković, ki je spomnil, da je festival od samega začetka gostil vrhunske glasbenike in prispeval k širši prepoznavnosti. "Želja ostaja, da bi festival Melodije morja in sonca v Portorožu postal nekakšen slovenski Sanremo," je dodal.

Ob tej priložnosti so predstavili tudi uradno vino festivala, malvazijo letnik 2020. Ob tem je direktor Vinakopra Borut Fakin dodal, da bodo vsem, ki bodo kupili vstopnico za festival, podarili kupon za brezplačno degustacijo vin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  03 .06. 2021 ob  19: 21
-1
Želja je, da bi postal slovenski Sanremo.
Kaj pa to pomeni "da bi postal" ?
A, da bo tako svetovno odmeven, kot je ta pravi Sanremo ?
Zavedajmo se naše majhnosti in ga kar proglasimo za slovenski Sanremo.
Enako kot smo Kameleone za slovenske Bitle, obalo za slovensko Kalifornijo....
Nina |  03 .06. 2021 ob  17: 39
Hahahahaha MMS, slovenski sanremo... kdo ima tak smisel za humor?